Инспекцията по труда проверява строителни фирми

Предупреждават работодателите да се съобразяват с жегите

14 строителни предприятия в област Стара Загора ще бъдат проверени в рамките на извънредната кампания на Главна инспекция по труда.
Тя е заради зачестилите тежки инциденти в сектора и е с цел превенция на злополуките в него, водещи най-често до смърт и инвалидност.

В страната ще бъдат проверени общо над 400 предприятия. Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др. Проверките ще продължат до 30 септември.

В Стара Загора няма тежки инциденти тази година, съобщи Йордан Йорданов от Областната инспекция по труда. По думите му акцентът при проверките ще бъде да се осведомят строителните фирми за най-добрите практики при осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в сектора.

Главна инспекция по труда напомня на работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Възможните опасности за живота и здравето на работещите могат да бъдат намалени чрез предприемане на технически и организационни мерки, припомня инспекцията.

При работа на открито се използват основно организационни мерки за избягване полагането на труд в най-горещите часове, което може да стане чрез промяна на работното време. Други ефективни мерки при работа навън са осигуряването на повече почивки, сенници за работното място, когато това е възможно, например на сергии, климатизирани помещения за почивка и достатъчно разхладителни течности.