Жега е! Внимавайте

Тече изключително гореща седмица. Избирайте сянката, носете шапки, пийте много вода, съветват медиците. В Спешното отделение на Бургаската болница са преминали няколко души с неразположение. Става дума за предимно възрастни хора и такива със сърдечни проблеми.

Всички обществени чешми в центъра на Бургас работят, увериха от пресцентъра на общината. Оттам съветват, възрастните хора да са особено внимателни и да не излизат по обед без нужда. През днешния ден синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН обявиха код "жълто" за опасно високи температури. Предупреждението остава в сила и през утрешния ден. 

А знаете ли, че:

Високите летни температури – над 30 ºС предизвикват разширяване на кръвоносните съдове на кожата. Това е нормален компенсаторен механизъм, който води до по-интензивно кръвообращение в кожата и съответно охлаждане на организма чрез отделената пот. Това често е причина за значителна загуба на течности, което може да доведе до обезводняване, дехидратация на тялото.

Обилното изпотяване увеличава вискозитета на кръвта. А вискозната, сгъстена кръв много по-трудно се движи през кръвоносните съдове, натоварва сърцето допълнително, тъй като от него се изисква повече сила и мощ, за да изпомпва кръвта и да я придвижва към другите части на тялото. Затова хората със сърдечна недостатъчност се чувстват отпаднали, уморени, нямат сила за извършване на ежедневните си дейности.

Утре над Черноморието ще бъде слънчево. Температурите ще бъдат малко по-ниски от днешните като максималните ще са между 29 и 30 градуса. Ще духа слаб морски бриз. Вълнението на морето ще бъде слабо - 1,2 бала. Температурата на морската вода е 26 - 27 градуса - в най-южните райони до 28.