Как да оцелеем в августовските жеги

Да внимават хората със сърдечни проблеми!

Живакът в термометрите продължава да скача, а жегите край морето са непосилни. Температурите ще продължат да се покачват днес и утре, а най-напечено се очаква да е в събота. Лекари предупреждават да внимаваме в горещините. Ето няколко ценни съвета как да се справим в горещините:
На първо място не ходете на плаж във времето между 11.00 и 16.00 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни и опасни. Оставете физическите натоварвания за хладната част от денонощието – рано сутрин или късно вечер.
Не си въобразявайте, че ако излезете да тичате в парка в два след обед, обилното потене ще ви помогне да свалите килограми. По-скоро рискувате да получите топлинен удар!
Носете светли памучни дрехи и шапка с голяма периферия. Вземете пример от “пустинните” народи, които са облечени до петите с дълги памучни роби именно защото тази материя позволява на тялото на диша.
Пийте много вода и билков чай, плодови сокове и айрян, избягвайте газираните и алкохолни напитки. Не чакайте да ожаднеете, за да се сетите за чаша разхладително питие. Избягвайте алкохола и кафето, защото те имат диуретично действие и обезводняват допълнително организма. Периодично пръскайте лицето си с вода. Ако ви стане прекалено горещо, можете да подложите китките си под струя студена вода за известно време, както и да намокрите коленете и лактите с вода. Това ще ви охлади моментално.
Водата най-добре утолява жаждата, но да не бъде ледена. Добре е да бъде със стайна температура. Горещите чайове са най-доброто в жегите.