Що е то социофобия?

Животът

14-08-2014, 18:29

Снимка:

realtybiznews.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Самотните по-рискови от пушачите

5 - 8% от хората в света страдат от социална фобия

Повечето хора са нервни и притеснени преди или по време на определени социални дейности: интервюта, публично говорене, среща - и това е съвсем нормално. Социофобията обаче е нещо много повече от срам и изпотени длани, тя до голяма степен се отразява на начина на живот.

Социална фобия - тревожно разстройство, упорит страх от участие във всяка публична дейност или действия, които са придружени от внимание (страхът да бъдеш на улицата, невъзможността да направиш нещо, когато те гледат отстрани, и т.н.). Страхливите хора са в състояние да участват във всички обществени мероприятия, а тези , които страдат от социална фобия, дори не могат да изпълняват нормалните си ежедневни дейности.

Страдащите от социална фобия са в състояние на постоянен силен и хроничен страх: контрол, осъждане, критика от страна на другите. В същото време те осъзнават, че този страх е преувеличен и ирационален, но не са в състояние да го контролират. Паниката и тревожността може да се появят дори няколко седмици преди социалното събитие. 5-8% от хората в света страдат от този вид фобия.

По правило първият признак на заболяването се появява в юношеска възраст, но може да се развие и по-късно в живота. Това заболяване често води до депресия, пристрастяване към алкохол или наркотици. Пациентът си мисли, че алкохолът и наркотиците му помагат да се отпусне и да се справи по-лесно в социалната среда.

Няколко съвета по пътя на постепенното премахване на негативното въздействие на социална фобия:

- гледайте в очите, когато се поздравявате с някого; 
- бъдете първият, който приветства своите приятели или роднини. Не чакайте те да го направят първи; 
- проявявайте интерес към хората: питайте ги за здравето им, семейството, хобитата и така нататък; 
- в магазините не се стеснявайте да се обръщате към консултанти или персонал, ако имате някакви въпроси; 
- яжте навън с роднини или близък приятел; 
- дишайте дълбоко и бавно; 
- фокусирайте се върху силните страни на характера си и талантите, които притежавате; 
- опитвайте се да избегнете или сведете до минимум консумацията на кофеин, кафе, енергийни напитки и шоколад, защото могат да увеличат чувството на тревожност; 
- въздържайте се от употреба на алкохол: Разбира се, че ще ви помогне да се отпуснете пред хората, но ефектът е временен. 
- спете достатъчно: при недостатъчно сън хората са по-склонни към тревожност.

Източник: dama.bg