Внимание! Невръстни джебчийки преджобват туристите на плажа!

Пазете си телефоните и очилата!


Невръстни джебчийки ловко измъкват портфейли, часовници и бижута в морските курорти. Слънчев бряг по традиция е мястото, което крадлите предпочитат. Те обикалят денем по улиците маскирани като просяци и “работят” едновременно на двата фронта. Докато скимтят за милостиня пред чуждите летовници, малолетните ромчета зорко следят какво носят в чантите си и колко са парите в портфейла на благодетеля. След това е лесно. Хлапетата тръгват след набелязаната жертва и чакат сгоден случай, за да я оберат. Такъв обикновено им се поднася в автобуса или на първата спирка. Най-бруталните бандити са готови да нападнат туристите дори и на улицата посред бял ден, за да ги ограбят. Подобни инциденти обаче са по-скоро рядкост, защото крият голям риск за извършителите. В сравнение с тях кражбите са масово явление.
Това лято край морето с бясна сила се завърнаха и отживелите плажни обири. През последните няколко години този тип кражби бяха изчезнали, защото пари по плажните чанти няма. Кризата обаче явно е ударила и крадците, които вече не подбират и отново плъзнаха по ивицата. Те обикалят край чадърите и следят за оставени без надзор вещи. Щом туристът реши да отскочи до бара или до тоалетна, чантата му вече е преминала в собственост на друг. Плячката обикновено не е нищо повече от телефон и фотоапарат, в редки случаи и видеокамера.
Крадците на плажа обикалят не само денем, но и нощем, защото и тогава на ивицата е пълно с туристи. Полицаите в Слънчев бряг също работят денонщно. Те патрулират по най-невралгичните точки, а дежурните по плаж обикалят с полицейски кучета, които надушват не само крадци, но и наркопласьори.
В по-малките курорти пък бандитите са се специализирали да претарашват хотелските стаи. За тази работа обаче се изисква висш пилотаж и само най-опитните в бранша се осмеляват да влизат по хотелите. За сметка на риска и плячката им е доста тлъста, поне докато ги хванат!