Шефът на тотото подслушван заради хакерите

Адвокатите се оплакаха, че през последните дни тотото водело целенасочена кампания срещу младежите

Изпълнителният директор на тотото е дал съгласие той и екипът му да бъдат подслушвани повече от месец, за да може да бъдат разкрити хакерите, които опитаха да вземат с измама 5 026 320 лв.

19-годишните братовчеди Продан и Николай Маринови от Варна опитаха да приберат джакпота, изтеглен в 51-ия тираж на 26 юни.

Подслушвателните устройства били включени с надежда, че Продан ще се издаде при разговорите си с хората от тотализатора. Курсантът от Военноморското училище се обаждал, за да се интересува кога да си вземе печалбата.

Изпълнителен директор на тотализатора е Белчо Иванов. Името му обаче не бе споменато директно в зала 1 на Съдебната палата, съобщава "24 часа". Там вчера Софийският апелативен съд гледа дело по молбата на младежите да бъдат освободени. В 10 ч Продан и Николай бяха докарани при засилени мерки за сигурност. В съда отново дойдоха бащите им.

“Моля да ме пуснете, за да продължа образованието си във Висшето военноморско училище във Варна”, каза Николай Маринов. За по-лека мярка за неотклонение помоли и братовчед му.

През есента Продан трябва да е втори курс, а Николай - първи.

Магистратите обаче ги оставиха зад решетките. Според тях има достатъчно доказателства да се направи предположение, че курсантите са искали да измамят тотализатора, и то със сума, която е “безпрецедентно голяма”.

Младежите са се подготвяли за пробива в сървъра много преди 26 юни, когато бе теглен джакпотът.

Не е изключено двамата да са имали и съучастници, които още не са установени, посочиха съдиите вчера.

Те отбелязаха, че до момента разследващите не са изяснили как младежите са се добрали до паролата и потребителското име на служител на тотализатора. През тях Николай влязъл в сървъра с фишовете.

Пробивът е през потребителското име на Виктор Стефанов, шеф на дирекция “Интеграция” във фирмата “Декарт”. Тя пое модернизацията на тотото през януари 2012 г. и от година и половина е изградила нова система на защита. Стефанов имал достъп до главната парола. На разпитите той отрекъл да е давал данните си на когото и да било.

Фишовете с числата се въвеждали на три места. Преди тегленето на всеки тираж те били архивирали на два диска. Единият се заключвал в трезора на тотото, а другият - в кабинета на шефа на тотализатора. След тегленето на тиража се сравнявали данните в сървъра и в дисковете.
Служителите на тотото разбрали, че има пробив в състемата на 4-ата минута.

Хакерите проникнали в сървъра между 19,33 и 19,42 ч, когато системата посочила, че има печеливш фиш. Официално било обявено, че има спечелил от Варна, но за заблуда.

Междувременно служителите на тотото сравнили фишовете в системата и в дисковете. Така открили, че при един има разминаване в числата.
На 30 юни в централата на тотото се появил Продан. Той носел парченце от скъсан фиш без числа, но със сериен номер. Продан обяснил, че при тегленето на тиража бил с приятел, който му поискал половината от парите. Двамата се скарали и скъсали фиша. На разпита в полицията не казал името на приятеля, отказал да дава обяснения. Продан написал молба, а служителите на тотализатора му преснимали личната карта.

Справка от мобилните оператори показала, че същия ден в София е бил и братовчед му Николай. Той не влязъл в сградата, а го изчакал отвън. Двамата отпътували за Варна. Продан посетил още веднъж тотализатора - на 1 август. Тогава настоял да му изплатят парите и помолил да не се разгласява, че е взел печалбата.
От тотализатора подали сигнал в полицията на 1 юли. Един месец криминалистите изяснявали как е проникнато в системата. Включили и СРС-та, които според адвоката на Продан - Юлиан Георгиев, не доказват нищо.

Полицаите установили, че пробивът е станал от компютър с айпи адрес във Варна, регистриран на името на Ивайло Маринов, баща на Николай. В деня на тегленето на джакпота  компютрите с този айпи адрес работили 6 часа.

Приятелите на Продан казали пред полицаите, че той няма умения да хакне сървъра на тотото. Такива способности имал братовчед му Николай. Освен роднини двамата били и близки приятели.

Николай завършил през май математическа гимназия във Варна, изработвал компютърни програми и обслужвал електронен бележник в училището.

Според адвокатите му не бивало да се внушава, че младежът може да извърши друго престъпление, защото разбира от компютри. Защитниците му представиха документи, че има абсцес и трябва да му се направи спешна операция. Съдът обаче обяви, че последното му посещение при зъболекар е на 8 април и е имал достатъчно време да отиде отново. Продан пък трябвало да се яви на 2 септември на ликвидационен изпит. Адвокатите се оплакаха, че през последните дни тотото водело целенасочена кампания срещу младежите.