София и Велико Търново са лоялни конкуренти в борбата за „Европейска столица на културата”

Двата града имат много възможности за партньорство

От подготовката на кандидатурите за европейска столица на културата до момента Столична община и Община Велико Търново са много лоялни конкуренти. Това каза при посещението си във Велико Търново Йорданка Фандъкова, кмет на София. Според столичния кмет това е най-важната и актуална тема в момента и за двата града. „Въпреки това аз смятам, че в рамките на този проект за европейска столица, дори не можем да говорим за конкуренти, защото няма губещ”, допълни Фандъкова.

По думите ѝ, в борбата за приза са четири града, като и четирите града са изключително силни кандидатури. На 4-5 септември е последният етап от съревнованието, като тогава ще бъде обявено кой от тези 4 града печели.

„Аз съм убедена, че София и Велико Търново имат много възможности за партньорство и съвместна работа, така че който и от нас да спечели, да можем след това да реализираме заложените проекти, защото сме подготвени, имаме отделения ресурс и можем да работим. Смятам, че така трябва да бъде като цяло в страната. С радост наблюдавам изявите на колегите, но смятам, че всеки град трябва да направи всичко възможно да спечели това звание за благото на града”, посочи Йорданка Фандъкова.