Няма колабирали от жегите в Стара Загора

Няма случаи на топлинен или слънчев удар от горещините

Няма повишено търсене на Спешна помощ в Стара Загора във връзка с високите температури в последните дни, съобщи за Starazagora.utre.bg д-р Чавдар Попов, директор на отделението. В центъра не са постъпвали колабирали хора от жегите. Не е имало дори случаи на повръщане, припадане, обърканост, дезориентация.
Въпреки това д-р Попов припомни, че най-уязвими са възрастните хора над 65 години и децата под 4 години. От високите температури следва да се пазят и хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура.
Необходимо е тези групи да не се излагат пряко на слънцето, по възможност да не излизат в най-горещите часове, ако излизат да бъдат с шапка или чадър и да пият много вода.
В Стара Загора няма изградени пунктове за вода, както в някои други градове. Високите температури не са променили начина на живот на местните. Дали защото по принцип градът всяко лято е един от най-горещите и хората са свикнали, но улиците и парковете не са безлюдни и ритъмът на ежедневието е обичаен. Температурите в Стара Загора на сянка следобед показват 37 градуса, според сайта на НИХМ към 15ч. тук са били 36 градуса.