Увеличават заплатите на учителите

Няма да има чистки в РИО

От новата учебна година увеличението на учителските заплати ще бъде факт, това съобщи в Добрич просветният министър доц. Коларова.

"Средствата за увеличение на заплатите са налични, като приоритетно по-голяма е сумата за младшите учители. 27 % са младшите учители, които ще получат увеличение в размер на 30 лева, а учителите и старши учителите ще имат увеличение с 20 лева. Средно с 5 на сто е повишението", заяви зам.-министър Ваня Кастрева.

На журналистически въпрос, дали министърът в служебното правителство ще прави смени на началници на РИО, доц. Коларова бе категорична: "Бяхме свидетели на интензитет на смени при предишното правителство. Аз съм за устойчивост на РИО и там, където колегите работят добре, няма причина за смяна. Има и случаи на нарушения на процедури по освобождаване на директори. В тези случаи трябва да се спазват правилата и законите, заяви доц. Коларова и допълни: „Има и временни назначения, които ще обсъдим и преценим дали са уместни. Аз вече съобщих пред медиите, че в самото министерство през последните два месеца са извършени 103 назначения и преназначения само за два месеца. Средно по три на човек. Тук става дума за една последователна политика, която е организационна и касае административната структура в министерството. Няма реваншизъм в служебното правителство, подчерта министър Коларова.