Новият стар директор на ВиК ще уволнява, щатът бил раздут

Румен Райков ще решава и проблема с неотчетените в продължение на месеци водомери с дистанционно отчитане

Нови 60-70 човека са били назначени на работа във „Водоснабдяване и канализация" ЕООД-Стара Загора за последната една година. Това обяви завърналият се директор инж. Румен Райков.

„Първото, което забелязах като прегледах ситуацията бе увеличението на състава с 60-70 души. В момента в дружеството работят 860 човека. Този състав обаче ще трябва да се редуцира, защото не разполагаме със средства да поддържаме толкова голям състав. А и нямаме нужда от толкова хора", обясни Румен Райков.

В следващите дни той ще търси решение и на въпроса с подготвените от последния директор Мирослав Желев заповеди за уволнение. „Видях ги, но те не са били връчени на хората, за които са предназначени по законовия ред. Някои от хората са в болнични, други - в отпуска. Предстои да видим как ще разрешим въпроса", обясни Райков.

Новият стар директор ще трябва да решава и проблема с неотчетените в продължение на месеци водомери с дистанционно отчитане. В Стара Загора броят им е между 25 000 и 30 000. „Ние бяхме първото дружество, което подписа договор за поставянето на такива. Съгласно контрактът фирмата не само доставя подобни водомери, но се ангажира с тяхното отчитане и изпращане на данните във ВиК.

Докато е бил директор Радостин Миланов обаче е подписал анекс към договора и е отказал отчитането на водомерите, оставил за фирмата само доставката им. В същото време е въведен друг софтуер, който отчита показанията на водомерите в един блок, но не се знае кой водомер на кой е. Така на практика те не са били отчитани", обясни казуса новият директор.

Той смята, че поставянето на подобни водомери е добро решение, което ще спести нуждата от инкасатори, които да отчитат показанията, като спестява и главоболията на консуматорите на вода да си стоят в къщи или да отварят вратата, за да пуснат някой да отчете потребената вода. „Ако има европейска програма, която да ни помогне да поставим на всички в региона подобни водомери, първи ще кандидатстваме за нея", каза Райков.

Той гарантира, че въпреки продължаващото покриване на задълженията към „Басейнова дирекция" и МОСВ за такса водоползване, увеличение на цената на водата няма да има. „Нито ще вдигаме цената, нито ще има режим. Вода имаме достатъчно. Справяме се дори когато има аварии като тази на „Копринка" от снощи или на Зимница няколко дни по-рано", заяви новият стар директор на ВиК.

Райков бе освободен от поста в края на юли миналата година и назначен със заповед на министър Десислава Терзиева от 8 август тази година. Промяната в Търговския регистър обаче е отразена вчера и затова е встъпил в длъжност едва днес.