НАТО: Има свидетелства, че руски части влизат в Украйна

Андерс Фог Расмусен обвини Москва в ескалиране на конфликта

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че "миналата нощ видяхме руско навлизане, пресичане на границата с Украйна" и обвини Москва в ескалиране на конфликта. Той обаче не обвини Русия в нахлуване в западната й съседка.

"Това само потвърждава, че продължава вкарването на оръжие и бойци в Източна Украйна и че имаме ясна демонстрация на руско участие в дестабилизирането на Украйна", добави той след среща с датския министър на отбраната.

Външното министерство на Великобритания съобщи, че е извикало руския посланик в Лондон да даде разяснения за съобщенията за навлизане на руски части през украинската граница, както и за целта на струпването на бойна техника непосредствено до украинската територия.

От руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заявиха, че по границата с Украйна има "мобилни групи, които се придвижват в тези райони за обезпечаване сигурността на държавната граница и руските граждани, както и за недопускане проникването на въоръжени лица на територията на Русия. При това те действат изключително на територията на Руската федерация".

Въпросните колони с бронирана техника реагирали и на съобщения от местни жители, че ги обстрелват от украинска страна, както и за сражения, водещи се от другата страна на границата.