НАТО е готова да увеличи помощта си за Украйна

"Русия продължава да дестабилизира Украйна и да подкрепя серапатистите", каза Расмусен

НАТО няма за доставя оръжие на Украйна, но страните членки могат да го направят, заяви в Киев Андерс Фог Расмусен.
"НАТО е готова да увеличи помощна си за Украйна срещу руската агресия", каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на пресконференция в украинската столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По отношение на доставките на военно оборудване - това не е работа на НАТО. В нашия алианс с доставките на оръжия се занимава не НАТО, а конкретните страни от НАТО", припомни генералният секретар, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той допусна участието на Украйна в учения на Алианса в близко време.

Генералният секретар на алианса призова Русия да изтегли войските от границата с Украйна, предаде Франс прес.

"Русия продължава да дестабилизира Украйна и да подкрепя серапатистите", каза Расмусен.

Расмусен предупреди, че в случай на въвеждане на руски миротворци в Украйна, Русия ще се окаже в международна изолация, предаде ИТАР-ТАСС.

"На настоящия етап това е хипотетичен въпрос, но ние сме силно обезпокоени, че Русия продължи да държи на този вариант като на резервен вариант", каза Расмусен.

Той предупреди, че ако Русия продължи интервенцията си, то ще последват нови по-строги санкции.

Генералният секретар посочи, че алиансът е преустановил сътрудничеството си с Русия във всички области, визирайки сътрудничеството в Афганистан, в операциите срещу тероризма, в борбата с трафика на наркотици и срещу пиратските набези, предаде ИТАР-ТАСС.

Расмусен посочи, че НАТО е взела решение да организира специално заседание за Украйна на предстоящата си среща на върха в Уелс на 4 и 5 септември.

Той изрази надежда, че тогава ще бъде приета съвместна декларация за бъдещо сътрудничество и подчерта, че нетърпение очаква украинския президент Петро Порошенко да присъства на това заседание.

По-рано днес Порошенко награди Расмусен с Ордена на свободата - най-висшето държавно отличие, връчвано на чужденци.