Специална експертиза ще покаже удавила ли се е красивата Валя

Изследването се прави във Варна, още чакат резултатите

Още не се знае дали удавяне е причинило смъртта на красивата медсестра Валентина Иванова от Бургас. Отговор трябва да даде специфична съдебномедицинска експертиза, назначена от прокурор Димо Маджаров.

“Експертизата се прави във Варна, все още чакам резултатите. Тя трябва да изясни причината за смъртта, тъй като заради силното разложение на тялото от аутопсията не стана категорично ясно дали причината е удавяне”, каза Маджаров.

Експертизата е за наличието на диатомей в дробовете и бъбреците. Това е едноклетъчен организъм, който живее във водата, пише "24 часа". При удавяне от него се поема в голямо количество. Делото бе образувано 2 дни след изчезването на Валя и според процедурата се водеше за отвличане.

Красавицата е видяна за последно на 15 април от таксиметров шофьор. Той я оставил след полунощ на входа на Морската градина. Повече от месец Валя бе в неизвестност и бе обявена за издирване чрез Интерпол, а приятелят ѝ Валентин организира издирвателни акции по Южното Черноморие.

Силно разложеното тяло изплува край тетраподите в бургаското пристанище в среюдата на май, а на 25 май Валя бе погребана. Траурната церемония бе на 40-ия ден от изчезването. Дрехите на Валя на снимки бяха разпознати от приятеля ѝ, а после и от родителите ѝ, които първоначално отказваха да приемат, че тя се е самоубила, скачайки от моста в Бургас. От полицията през цялото време поддържаха версията за самоубийство.