ГЕРБ иска да прави политики, а не мeждуличностни престрелки

Реформаторският блок остава единственият възможен наш партньор в един следващ парламент, заяви Цветанов (обновена)

"ГЕРБ през последната една година не е казвал нито една лоша дума за Реформаторския блок или срещу всички стари десни партии. Може би реформаторите по този начин търсят някаква идентичност, да привлекат с конфронтацията определен брой избиратели. Смятам, че те нямат идентичност. Те остават единствените възможни наши партньори в един следващ парламент с едно силно дясноцентристко управление". Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия Цветан Цветанов – зам.-председател на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

В интервю на Бойко Борисов в четвъртък стана ясно, че ГЕРБ няма да се коалира с реформаторите. Причината за разрива: „Тези условия, които те поставиха – че Борисов не може да бъде министър-председател”, обясни Цветанов.

"Ние сме потенциалната най-силна партия, която ще спечели изборите на 5 октомври. Ние искаме да правим политика, а не да правим междуличностни престрелки чрез медиите”, категоричен бе Цветанов.

По думите му от ГЕРБ са готови да говорят с всички дясноцентристки формации в следващия парламент.

„Това, което искахме да правим с нашите бъдещи надеждни партньори, като „реформаторите“, като „22 септември“, като всички останали партии, които биха участвали в един силен дясноцентристки блок в един парламент – ние искахме да говорим за припокриване на нашите политики. Нека да се обединим върху четири-пет основни приоритета. Енергийната политика – тя минава чрез енергийна ефективност, тя минава чрез прозрачност на всички тези процедури, които говорим за „Южен поток“. Ние говорим за разработване на нашите находища, които са в България, за да можем действително да постигнем тази енергийна независимост, която ще се решава не от едно правителство, а от няколко правителства. За образованието – нека да говорим за дуалното образование. Това, което може да ни обедини”, призова Цветан Цветанов.

Той даде за пример Столичния общински съвет, в който ГЕРБ има мнозинство, но работи заедно със съветниците от ДСБ и СДС  въпреки различията. В резултат на това София стана една от най-хубавите столици в ЕС, каза Цветанов и допълни, че по този модел трябва да се изгради сътрудничеството с реформаторите и в парламента.

Цветанов заяви, че управленската програма на ГЕРБ е готова и е около 240 страници, но са подготвили и конспектен вариант с най-важните акценти. Той посочи като един от приоритетие на бъдещото управление ревизирането на сектор „Сигурност”. „Никъде в Европа няма служба като ДАНС, която да смесва контраразузнавателни и полицейски функции. Депутати от Бундестага, като идваха тук, сравниха това с Третия райх - само там е имало подобна служба”, напомни Цветан Цветанов, а според доклад на Държавния департамент отпреди три месеца за трафика на хора е казано, че се влошават резултатите ни - блокирана е системата.

Цветан Цветанов обясни, че са готови с поправки и проектозакони, с които ще върнат ГДБОП в МВР, ще бъде върната балансиращата дейност на президента там и той пак ще може да подписва указ за назначението на главен секретар.

Според Цветанов при един следващ парламент трябва да се върви към смяна на ръководството на БНБ, защото е недопустимо да има такива проблеми, на които сме свидетели сега.

Той за пореден път напомни, че правителството е изцяло съставено от президента и, че ГЕРБ трябва да се съобразят с него. „А това, че са направени някои промени…извинете, ние 14 месеца бяхме в пълен хаос, сега се нуждаем от стабилност”, заяви той. „Аз съм убеден, че и в бъдеще ще има критики към много назначения но трябва да даваме шанс на тези, които носят отговорност. В момента отговорността се носи от президента, от премиера и министрите, които вземат решения. А след изборите да се съобразим с волята на българските избиратели и да намерим общ диалог по най-основните теми”, каза Цветан Цветанов.