Спират "паяци" по Южното Черноморие

Туризъм

16-08-2014, 13:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хотелиер осъди "паяка" в Слънчев бряг, валят още дела в съда

Проверки на Държавната агенция показаха нарушения на репатриращите коли

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) направи масова проверка на „паяците" по морето, предизвикана от зачестили сигнали за коли, повредени при товарене или разтоварване. Проверката за техническа изправност е извършена от четири екипа на ДАМТН в Бургас, Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър.
Установено е, че товарозахващащите приспособления на паяците не са регистрирани и съответно не са минали технически преглед. „По българското законодателство това е основателна причина за спирането им, докато не бъдат регистрирани и не минат на технически преглед", категоричен е председателят на ДАМТН Стефан Цанков, който участваше в проверката.
По думите му са открити множество масови нарушения в документацията и изправността на паяците. Затова според него спирането им е наложително, защото в момента никой не може да гарантира, че те не са потенциално опасни. В резултат на проверката бяха съставени 6 акта за административно нарушение, в това число и на общини. Ще бъдат наложени и глоби, които се движат в диапазона от 100 до 2000 лв., в зависимост от степента на нарушението. Всички паяци в страната ще бъдат проверени, защото такъв проблем вероятно има и в останалите градове, категоричен е Цанков.
На този етап обаче „паяците" в Бургас няма да бъдат спрени, а ще се пристъпи към изпълнение на издадените предписания от проверяващите.