Ларгото съхранява много от уникалните за София и Европа старини

По настояване на столичния кмет проектът за метростанция „Сердика“2 е преработван 5 пъти

Ларгото е един от най-важните обекти в София и в България, тъй като в нашата българска столица, която е била столица на две римски провинции, изключително важен град в цялото и хилядолетно съществуване имаме висока степен на запазеност на археологическите структури по нивото на съвременния град.Това каза пред журналисти заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов във връзка с отвореното писмо на кмета Йорданка Фандъкова до министъра на културата д-р Мартин Иванов, в което апелира за предприемане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото.

Чобанов обясни, че през последните 5-6 години се търси всякаква възможност тези старини, които са сравнително добре запазени за общоевропейските рамки, да бъдат съхранявани и представяни, както на жителите на София и страната, така и на чуждестранните туристи, защото това културно наследство е общоевропейско. „Именно затова, когато се започна проектирането на метростанция „Сердика” втора част, която се намира непосредствено до старата метростанция „Сердика” , може да видите, че за съжаление, нищо не е съхранено от археологията, която е откривана”, подчерта той. Тогавашните разкопки също са били много плодотворни и са намерени много археологически структури, но по думите му, тогава не се е мислело по този начин и при строежа на метростанция „Сердика” – 1 нищо не е съхранено. Д-р

Чобанов посочи, че съвсем различен подход е възприет при строежа на метростанция „Сердика” – 2, проектът за която е преработен по настояване на кмета Йорданка Фандъкова 5 пъти. Преработено е заради това решение, което в най-голяма степен щади и не засяга археологическите структури, защото в този център са съхранени наистина много от уникалните за София и Европа старини.

„Беше изпълнен проектът така че, действително метростанцията е изградена под нивото на археологията. Запази се целият културен хоризонт и в двете зони всичко, което беше открито, буквално всичко, малко или голямо, беше съхранено”, обясни д-р Чобанов. За да се намери най-доброто решение и с европейската солидарност, с фондовете на Европейския съюз е започнат диалог с Министерството на културата още през 2009 г. и се е достигнало до заключението, че това все пак е публична държавна собственост, патримониум на българската държава, собствеността на обществото и археологически резерват, който е със стойността на задължителна държавна собственост. „Най-редно е бенефициентът на проекта за създаване на този уникален музей на открито и най-подходящо е да бъде Министерство на културата, тоест държавата. Общината се ангажира да окаже всяческо съдействие на този проект и още от неговото стартиране ние не сме пестили средства и усилия, за да стане този проект възможен”, каза още д-р Тодор Чобанов.