Тест: Колко добра е охраната на дома ви?

Животът

17-08-2014, 12:41

Снимка:

nohandcuffs.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слави дава 50 бона за охрана

Най-много обири по домовете стават през летните месеци

Повечето хора са в отпуск, а останалите си мечтаят да са на плажа със студена бира в ръка. Любимият сезон на всички, включително и на крадците, пише security.bg. Статистиките показват, че най-много обири по домовете стават именно през летните месеци. Престъпниците се възползват от отсъствието и разсеяността на хората и удрят когато най-малко очакваме. Една такава кражба е способна да развали всяка почивка и затова не трябва да пренебрегваме сигурността на дома си. За да изпробвате колко сигурен е вашият дом, решихме да ви представим един тест, който ще ви покаже силните и слабите ви страни. Въпросите са 9, а правилният отговор и обяснение за него ще намерите отдолу. Бъдете честни, за да разберете до колко е обезопасено жилището ви. Самите отговори биха ви показали пропуските и как да ги оправите. Приятно решаване!

 

1 – Кога се случват повечето кражби по домовете?

а) през деня

б) привечер

в) посреднощ

 

Верен отговор – а) през деня. Да, знаем, много от вас може би ще са учудени от това, защото сте си мислели, че повечето кражби се случват нощем, но всъщност не е така. Денят е любимото време на крадците, тъй като именно това е времето, в което жилището е безлюдно, съседите също са на работа, а хората не са толкова бдителни и съмнителни. Замислете се дали някой ще се усъмни ако даден човек излезе спокойно от едно жилище, помъкнал тежка техника през деня. Разбира се, че не – просто ще си помисли, че я пренася. Но ако същото се случи нощем? Около 60% от обирите стават през най-светлите часове на денонощието. Затова не подценявайте сигурността си, мислейки, че денем сте автоматично защитени от крадци.

 

2 – От къде най-често влизат крадците?

а) през покрива

б) през вратите и прозорците

в) през мазето

 

Верен отговор – б) през вратите и прозорците. Тук едва ли има изненади. Крадците проникват най-често през вратите и прозорците. Затова и те трябва да са най-защитените места във вашия дом. И преди сме писали по темата – вижте наши материали за това как да изберем врати и ключалки за дома си – Тук!

 

3 – Кой е най-добрият начин да защитим дома си от крадци?

а) здрава врата и прозорци

б) бдителни съседи и включени лампи

в) СОТ с частна охранителна фирма

 

Верен отговор – в) СОТ с частна охранителна фирма. Едва ли има експерт в света, който да ви каже, че именно това е най-доказано ефективният и добър метод да се пазите от крадци и да сте спокойни, когато ви няма. Все по-богат и достъпен е изборът. Цените са ниски и всяка стотинка си струва в името на спокойствието, което ви дава. Дори когато сте далеч от вкъщи винаги ще знаете, че има някой, който бди над вашия дом. Да, понякога дори апартаменти със СОТ биват разбивани и ограбвани, няма съвършенна система за сигурност на дома, но шансовете за обир значително намаляват. Наш материал за това как да си изберете СОТ – вижте Тук!

24.07 врата4 – Кое е най-безопасното място да държите резервен ключ?

а) скрито в някой предмет около и над вратата

б) при съседите

г) под изтривалката

 

Верен отговор б) – при съседите. Винаги е добре да имаме резервен ключ. Извънредни ситуации се случват често – ключовете се забравят и губят, децата се прибират по-рано от училище и няма кой да им отвори и т.н, и т.н. В това няма нищо нередно, но да се крие ключа някъде, където всеки може да го намери е най-глупавото възможно нещо. Не си мислете, че сте много оригинални в избора си на скривалище, крадците знаят всеки възможен трик и първото нещо, което правят е да проверят за такъв. Единственият сигурен начин е поверен ключ на доверени съседи. Ако нямате такива – по-добре останете без резервен, отколкото да го скриете и да останете без покъщина.

 

5 – Ако живеете в къща къде трябва да бъде разположена външната светлина?

а) в периметъра на имота

б) на входните точки и пътеките

в) на покрива

 

Верен тговор б) – на входните точки. Ако живеете в голяма къща или имате вила в провинцията, светлината нощем е важна мярка за защита от крадци. Не случайно лампите по магазините се оставят светнати нощем – светлината е най-големият враг на крадеца. В имотите е най-добре да бъдат осветени основните входни артерии, така шансът да проникне нежелан гост и да остане незабелязан – намалява

 

6 – Как можете да намалите най-сериозно ефективността на алармената си система?

а) – неслагайки стикера на охранителната фирма на вратата си

б) – като изключите алармата докато сте си у дома

в) – като слагате лесна парола – еднакви числа, рожден ден и т.н

 

Верен отговор а) – стикерът. СОТ-ът е ефективен не само заради самата охрана, а и до голяма степен заради превантивната мярка, която отказва по-голямата част от крадците, които като видят, че сте пазени, обикновено не рискуват и отиват в друго – неохранявано жилище. А как крадците ще разберат, че сте охранявани ако нямате гордо залепен крещящ стикер на вратата?

 

7 – Кой трябва да знае кога сте извън града?

а) – всичките ви приятели във Facebook

б) – никой

в) – съседите

 

Верен отговор в) – съседите. Хората допускат ужасяващата грешка да разказват на всеослушание кога са на почивка и са извън дома си. Да правиш това в интернет и най-вече в социалните мрежи е почти сходно да поканиш крадците вкъщи. Никога не се знае кой може да прочете тази „покана“, а и за мислете се – колко от стотиците приятелите във Facebook наистина познавате добре? Другата крайност – да не кажеш на никого също не е добра тактика. Най-добре е да знаят единствено съседите, за да наглеждат дома ви от време на време.

 

8 – Къде трябва да държите кода за алармата си?

а) в обезопасена депозитна кутия

б) много близо до клавиатурата

в) много далеч от клавиатурата

 

Верен отговор в) – много далеч от клавиатурата. Искате да е наблизо – фалшива тревога може да събуди целия град – но и не толкова близо, че ако някой наистина задейства алармата, да я изключи сам. Ако забравите алармения си код, трябва да го държите написан някъде в дома, където лесно да бъде намерен от живеещите и не толкова лесно от непознатите. (Залепен до клавиатурата определно отпада). Този съвет може да ви звучи абсурден и елементарен, но ще учудите колко много хора са си изпатили така!

 

9- Как трябва да маркирате ценните си вещи?

а) като изписвате номера на социалната си осигуровка отгоре

б) като изписвате номера на шофьорската си книжка отгоре

в) не трябва да ги маркирате

 

Верен отговор б) като изписвате номера на шофьорската си книжка отгоре. Ако крадец някак победи охранителната ви система, следващата голяма грижа е да си върнете нещата обратно. Няма големи шансове малките ценности, които крадците взимат, да ви се върнат, от която заложна къща са ги получили, но тези шансове нарастват, ако изпишете информация, която прави собствеността лесна за идентифициране. Не номера на социалната ви осигуровка или личната ви карта – това само ще даде на крадеца бонус към плячката му. Номерът на шофьорската ви книжка е добър начин. Трудно е да ви имитират по този параграф, а информацията не може да донесе никакви ползи на крадеца