Спипаха 63-ма бежанци на крадена 6-местна яхта край Шабла

Гранична полиция пресече пътя на яхтата отправила се към Румъния

Гранична полиция хвана открадната българска яхта до нос Шабла на път за Румъния.

 На борда ѝ са задържани 63-ма незаконни мигранти, сред които има 18 жени и 16 деца. Повечето хора са заявили, че са афганистанции, а неколцина са казали, че са от Сирия.

 Бежанците са били откарани на морската гара във Варна, а сега предстои транспортирането им към бежанския лагер в Елхово. На място са екипи на гражданска полиция, които оказват съдействие, съобщи БНР.

 Голямата група хора е пътувала в 6-местна крадена яхта от Турция за Румъния.

 „Това е откраднатата българска луксозна яхта преди 3 дни в Истанбул“, потвърди бизнесменът и собственик на LZ Yachting Лъчезар Братоев междувременно пред „Стандарт“. Явно схемата със задигане на морската красавица Bavaria 33 Cruiser е била свързана с нелегален трафик на хора, пише bnews.bg.

 Две турски семейства са наели лодката за чартър от туристическата фирма „Евъргрийн“. При пристигане в южната ни съседка в хотел извън Истанбул, те измамили шкипера и са изчезнали. Целта е била да натоварят бежанците за Румъния, защото в България яхтата вече е обявена за издирване.

 „Лодката е за шестима. Как са оживели 60 на борда ѝ и не са потънали, нямам логично обяснение“,  коментира Братоев, който я е внесъл у нас и я продал на собственика ѝ преди 5-6 години.