Уволнен от ИАРА: Задължават ни да членуваме в ДПС

За една седмица са уволнени над 40 души

„Уволненията бяха масови, по член 106 от Закона за държавния служител – съкращаване на длъжността. За една седмица уволниха 30-40 души. Към мен не е имало предупреждения. Просто се подбират хора, които ще изпълняват изискванията на изпълнителния директор”, разказа в „Събуди се” по Нова телевизия Евгений Щерев, бивш служител на Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА).

По думите му проблемите в ИАРА са, че законите не работят. „Когато дойде демокрацията ни накараха да подпишем декларации, че ще бъдем безпристрастни политически. Но в последните години това не е така. За да бъдеш назначен трябва да си член на ДПС”, заяви Щерев.

Бившият служител разказа още, че изпълнителният директор сам е казал пред него, че хората на ГЕРБ трябва да бъдат изчистени от Агенцията. „Аз бях назначен по времето на ГЕРБ, но не и с техните протекции”, каза Щерев.

За да работи в ИАРА той става член на ДПС. „Директорът те задължава”, допълни той.

След репортажа за уволнената от Агенцията по рибарство и аквакултури Радослава Митрова, с екипа на Нова телевизия се свързват служители, които в момента работят там. Според твърденията им, те ежедневно са подлагани на тормоз от страна на ръководството и заплашвани с уволнение. Служителите се съгласяват да говорят и пред камерата, но молят лицата и гласовете им да бъдат прикрити.

Според служители, всичко започва през август 2013 г. със стъпването в длъжност на новия изпълнителен директор Майдън Сакаджиев.

Само от централата на Агенцията през юни тази година са уволнени над 40 души. А на мястото на уволнените служители били назначени нови кадри.

Недоумение в служителите буди назначението на личния шофьор на един от директорите на длъжност "експерт".

Въпреки многократните опити на екипът да се свърже с Агенцията по рибарство и аквакултури, коментар от ръководството така и не е получен.

 

Още по темата можете да видите във видеото