Жреци на музите превземат Царево

10 дни джаз, метъл, пънк и театър под открито небе край морето

„Жреци на музите” превземат в сряда Царево. В продължение на десет дни морският град ще се превърне в сцена на детското и младежко творчество. Малките изпълнители вече се подготвят за осмото издание на Международния младежки фестивал „Жреци на музите”, който традиционно се провежда от 20 до 30 август. Южното Черноморие ще се превърне в бляскава сцена за талантливи деца и младежи от България, Полша, Русия, Украйна, Холандия и Латвия, съобщават организаторите – сдружение „Темп арт” и Община Царево. Фестивалът „Жреци на музите“, известен още и като „Малката Аполония”, е чакано събитие от всички традиционни участници, както и от публиката по Южното ни Черноморие, която бурно аплодира младите таланти.
Фестивалът е младежки арт форум, на който си дават среща любители и почитатели на всички видове изкуства – певци, музиканти, танцьори, актьори, художници, самодейни читалищни и училищни състави, както и професионалисти. Фестивалната програма е изпълнена с много концерти, театрални спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги. Организаторите напомнят, че фестивалът няма конкурсен характер, а вече осма година следва една романтична цел – да събере под небето на Царево млади творци от цял свят, които да представят културните традиции на своите държави, но най-вече – да бъдат заедно, млади и усмихнати, носещи заряда за истинското Изкуство, необременено от състезателни амбиции за награди.
Този август се очаква да се съберат над 350 деца и младежи , преминали предварителна селекция, ученици от средните и висшите училища по изкуствата, както и участници от над 20 творчески школи, студии и формации от страната и чужбина. Фестивалът отново е пътуващ и участниците имат уникалната възможност всяка вечер да се изявяват на открити сцени в шест красиви черноморски кътчета – Царево, Лозенец, Ваканционно селище „Лозенец”, Китен, Ахтопол и Синеморец.
Част от летните изненнади на фестивала е традиционният, пети поред рок маратон на 23 август в Царево, който ще зарадва любителите на по-твърдия саунд. На сцената в морското градче ще свирят бг бандите Soulsburn, Electric Dragon и Crashbrake, а на 25 август отново Царево е домакин на джаз вечер с участието на певицата Невен Петрова, която ще ни поведе заедно с музикантите Сашо Куманов, Емил Пехливанов и Христо Минчев в поредното джаз изкушение, за да посветят публиката в магията на джазовия дамски блус и боса-новата.
За първи път, на тазгодишното издание на фестивала ще има отделен театрален афиш – под открито небе, във Ваканционно селище „Лозенец” млади актьори ще пресътворят магията на любими пиеси – от „Пепеляшка” на Шарл Перо до екзистенциалните драми на Ибсен.
Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Царево Георги Лапчев. Медийни партньори на събитието са БНР , сайтът „Добрините нюз”, продуцентска къща „Ени филм”, своята традиционна подкрепа за поредна година заявява и Българската асоциация на аматьорските театри.
Официалната церемония по откриването на фестивала е на 22 август от 21.00 часа в гр.Царево.