Илко Раев: Жените и децата емигранти от яхтата плачеха

Правя евала на кмета Иван Портних и на „Гранична полиция”, че действаха адекватно, заяви шефът на БЧК-Варна

„Българският червен кръст от 8 часа днес е на терен. На Морска гара заварихме тъжна картина – докарани от морето 18 деца, 20 жени, а останалите сравнително млади мъже. Всички са били 4 дена без храна и вода в морето”. Това разказва пред БЛИЦ председателят на Областния съвет на БЧК-Варна Илко Раев.

Той добави, че натоварените на открадната яхта „Бавария” нелегални емигранти, са били доста отпаднали, а някои от жените и децата направо плачели. „Неприятна работа... Бих казал, че 19 юни – бедствието в „Аспарухово”, се повтори в по-малък вариант... За съжаление час и половина нямаше линейка, но беше организиран лекар от военна болница, който ги преглеждаше. Наложи се да се обадя лично на кмета на Варна Иван Портних, защото, въпреки че имаме планове, които са разписани за подобни ситуации, в днешния ден не се спазиха. Кметът се разпореди дойдоха три линейки, които откараха децата”, каза още Илко Раев.

Той добави, че нито една институция, освен кмета на Варна, „Гранична полиция” и БЧК не са били на мястото си своевременно. „Единствено адекватна бе „Гранична полиция”, която действаше по всички техни канони и си вършеше всичко, както трябва. Нямаше друга институция, извинете – БЧК беше на място. Какво направихме ние: дадохме вода и банички на децата, също и мляко. После втория ешалон – пристигнаха хигиени препарати, дезинфектанти за ръце и т.н. След това пристигна един голям пакет за 48 часа храна, защото хората ще спят тази вечер тук, а утре ще бъдат разпределени по лагерите в България”, каза още председателят на БЧК-Варна. И добави, че прави едно своеобразно евала на Иван Портних и на граничарите за бързата реакция и съдействие.

Действително за подобни ситуации има разписан национален план, който е изготвен на основание чл. 80, ал. 1, т. 4 от Закона за убежището и бежанците, установи проверка на БЛИЦ. При една такава ситуация, като тази на Морска гара с 63-мата нелегални емигранти /които вероятно ще подадат молби за придобиване на статут на бежанци/ и неправоспособния турски капитан на яхтата, нещата стоят по следния начин:

1. Областните управители на областите Видин, Монтана, Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Русе и Добрич: организират и координират действията на силите и средствата и изпълняват задачи, посочени в настоящия план на територията на съответната област и община.
2. Извършва се първоначален медицински филтър от регионалните структури на Министерството на здравеопазването в областта, съвместно с екип специалисти от лечебно заведение, по договаряне на областния управител, които осъществяват:

- Медицинско и противоепидемично осигуряване на чужденци, търсещи временна закрила на територията на Република България. Ранно откриване и изолация на болни със съмнение за заразни и паразитни болести;

- Хигиенно-санитарен контрол;

- При необходимост се осъществява хоспитализиране и се провежда лечение в лечебно заведение по договаряне на областния управител с лечебното заведение.

От друга страна, във въпросния план, ясно са разписани и задачите на кметовете на общини: Кметовете на общините на територията, на които ще се осъществява първоначалното приемане и ще се изграждат временните приемателни центрове (ВПЦ), подпомагат и съдействат на областните управители при изпълнение на задачи посочени в плана.