Делата за обезщетения за падналия асансьор в "Майчин дом" се протакат

Най-далеч от финала е делото за обезщетение, заведено от Емануела Фролошка

Трите граждански дела за обезщетения заради падналия асансьор в "Майчин дом", които пострадали при инцидента жени водят от близо 4 години, няма да приключат скоро. Това показва проверка на "Сега" в електронното деловодство на съдилищата. Инцидентът в университетската АГ болница стана на 2 март 2010 г. При него сериозно пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност, но само три от тях заведоха граждански дела за причинените им вреди.

Най-далеч от финала е делото за обезщетение, заведено от Емануела Фролошка, което е започнало през януари 2011 г. в Софийския градски съд (СГС). През май т.г. съдът е приел, че фактите са изяснени и делото е обявено за решаване, но решение още няма.

Искът на Камелия Камбурова пък още миналия октомври стигна до втора инстанция - Софийския апелативен съд (САС), но засега не се очертава да приключи скоро, насрочен е за средата на октомври. На първа инстанция Камбурова осъди "Майчин дом" да й плати 40 000 лв. обезщетение.

Делото, заведено от Лидия Димитрова, засега се разхожда между инстанциите. Тя го загуби пред СГС, но апелативните магистрати отсъдиха в нейна полза и наредиха болницата да й плати 70 хил. лв. обезщетение и това беше изпълнено. Върховният касационен съд (ВКС), който гледа граждански дела само по изключение, върна делото за ново гледане на друг състав на апелативния съд. През март САС е решил да спре гражданското дело, докато не приключи наказателното. В началото на юли обаче ВКС е отменил спирането и сега процесът трябва да продължи. Болницата опитва да си върне платеното обезщетение, но всички съдебни инстанции отказват.

Отделно в Софийския районен съд се точи наказателно дело срещу собственика на фирмата, отговаряла за ремонта и поддръжката на асансьорите в болницата, Красимир Паунов, инспектора от държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор,Галин Стоянов, началника на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом" Николай Костевски, както и изпълнителния директор на лечебното заведение доц. Виктор Златков. Наказателното дело срещу четиримата е от административен характер - дори да бъдат признати за виновни, те ще бъдат освободени от наказателна отговорност и глобени с между 1000 и 5000 лв. Причината е, че за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало.