Първанов: Ще се занимавам с политика, но не като депутат

Лидерът на АБВ дава път на младите в парламента

Президентът с два мандата Георги Първанов ще продължи да се занимава активно с политика, но не като член на законодателния орган.
 „Не искам да повтарям опита на моя предшественик г-н Стоянов”, обясни в „Здравей, България” по Нова телевизия държавният глава от 2002 до 2012 г. в коментар на отсъствието си от изборните листи на неговата политическа формация.

„Президентът си остава президент за цял живот”, отбеляза лидерът на АБВ и добави, че ще даде път на младите да водят битката в парламента, като се съгласи, че не отива на един президент да става депутат. „Не съм в политиката, за да се прехранвам. Ще се занимавам с политика – това го мога. Ще се занимавам с наука – това съм го правил цял живот”.

АБВ са първи с анонса на своята предизборна платформа, посочи лидерът на лявоцентристката партия, която издигна за водачи на своите листи лица като бившия външен министър и евродепутат Ивайло Калфин, бившия народен представител и министър на вътрешните работи Румен Петков и популярната изпълнителка на народни песни Николина Чакърдъкова.

По думите на Първанов АБВ могат да се опитат да възродят държавността. „Ключовият проблем е реформата на политическата система с ново законодателство за регистрация и контрол на финансите на партиите”, каза политическият лидер. Според него първи по важност обаче е проблемът с демографската криза. А за здравната реформа посочи, че няма ляво или дясно решение, а е необходим консенсус за да се прокарат непопулярните решения, които да доведат не само да по-достъпно, но и по-качествено здравеопазване.