Подготвят пешеходните пътеки за първия учебен ден

Кампанията цели повишаване безопасността на движение

Активно се реставрират пешеходни пътеки в местата с активно движение на пешеходци и около детските градини и училищата в Стара Загора. Около 30 000 лв. заделя от бюджета си Община Стара Загора, за да осигури местата за пресичане на улиците преди първия учебен ден – 15 септември.
Досега са похарчени общо 68 000 лв. за възстановяване на хоризонталната пътна маркировка по улиците в града. Четири нови червено- бели пешеходни пътеки от структурен студен пластик бяха изградени на ул. „Ген.Гурко“ и една на ул.“Д.Стаев“. Обновена изцяло е хоризонталната маркировка от бяла перлена боя на улица „Ген.Столетов" след преасфалтирането по проект „Зелена и достъпна градска среда". Пешеходните пътеки са изпълнени от червено-бял структурен студен пластик, с което срокът им на експлоатация се увеличава до 36 месеца.
Общо 10 627 кв.м хоризонтална улична маркировка ще бъде поставена до края на годината – осови линии, линии за престрояване, стоп-линии и насочващи стрелки по улиците в Стара Загора.
Освежена е и пътната маркировка по ул. „Г.Гурко" – от ул. „Д.Стаев" до бул."Св.п.Евтимий", по ул."Авг.Траяна" – от стадион „Берое" до ул. „Ив.Вазов".
Лятната кампания е част от цялостната политика на кмета Живко Тодоров за повишаване безопасността и организацията на движение по основните улици и булеварди, чрез подобряване на пътната обстановка и повишаване на качеството и устойчивостта на полаганата маркировка и пешеходните пътеки. Новите бои са по-скъпи от обикновените, но гарантират по-голяма трайност. Освен това при последващото им опресняване ще се налага само частично полагане. Тази година в общинския бюджет са предвидени общо около 100 000 лева за подновяване на пътната маркировка.
Близо 94 са изпълнените пешеходни пътеки тип „зебра" по метода червено-бял структурен студен пластик от началото на мандата. Те са със срок на годност до 36 месеца, а стойността им е 34 лв./кв.м. Полагането на пътната маркировка и пешеходните пътеки са част от мероприятията за подобряване на транспортната комуникация и организацията на движение в централната градска част, в изпълнение на втория етап от проекта, разработен от „Булпроект"ЕООД по поръчка на Община Стара Загора. Третият етап от въвеждането му ще започне веднага след приключване на строителните дейности по изпълнението на Водния проект на Стара Загора.