Хотелиерска блокада в Слънчев бряг създава Министерство на туризма

Браншът се надига, иска държавна подкрепа!

Окупация на Слънчев бряг ще защитава бъдещото Министерство на туризма. Хотелиерите ще блокират курорта на 17 септември сутринта. Те са избрали да стартират протеста си точно в деня на Надежда, Вяра и Любов. Решението бе взето преди две седмици на извънредно Общо събрание на Съюза на собствениците.
Зад бунтът на хотелиерите стои основното им искане, а именно да бъде създадено Министерство на туризма. Идеята среща широката подкрепа на бранша от всички краища на страната.
“Трябва да има Министерство на туризма”, каза Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). По думите му такава институция е необходима от една страна, за да има устойчивост в туристическата политика, а от друга - за да има представителност този бизнес. Той уточни, че това ще бъде първото предложение към новото българско правителство.
„В едно Министерство на туризма трябва да се взимат решения, които се отнасят до много различни гледни точки, които имат отношение към туристическия бизнес. Те пресичат интересите на най-различни общности. Така или иначе тези интереси трябва да намерят много концентриран израз, както в нормативен смисъл, така и в оперативен план по отношение на разрешаването. Единствено министерство е способно да управлява такъв процес”, допълни Байков.
Хотелиерите от Слънчев бряг искат още обособяване на националните курорти като самостоятелни единици, както и мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.
Хотелиерите искат и решаване на въпросите за инфраструктурата нарегиона - изграждане на четирилентов път от Летище-Бургас до курорта, създаване на туристическа полиция и повече униформени в РУП Несебър през сезона, както и преразглеждане на визовата политика на страната.