Сушито на морето - отровно!

Животът

19-08-2014, 08:24

Снимка:

Всеки ден

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сушито е вредно!

Лютаков завива суши за нова любима

Слагат сурова стара риба в рулцата

Сушито на морето е отровно! Уплашени родители на деца със симптоми на чревни смущения след консумиране на японската храна сигнализираха пред „Всеки ден", че на много места по Южното Черноморие тя се приготвя без какъвто и да е контрол. Обикновено рулцата с полусурови продукти се навиват в помещения без никакъв хигиенен контрол.

 Освен това рибата, натъпкана между ориза, може да е с изключително опасни съставки, а произходът й да е неясен. Паразитите в нея могат да предизвикат сериозни чревни смущения, които продължават от няколко дни до няколко седмици и се изразяват в диария, повръщане, тотално омаломощаване на организма и дори критично обезводняване. При такъв развой се налага включването на системи и постъпването в болница, пише "Всеки ден".

 Деца от лагер в Китен наскоро получили отравяне след консумация само на няколко парченца суши. За щастие им се разминало с еднодневно неразположение. Има обаче случаи на остри коремни болки, които стигат дори до припадък или гърч, предупреждават медиците. 

 Маринованият джинджифил и уасабито, които винаги вървят в комплект с навитите във водорасло продукти, са бъкани с оцветители. Рядко ресторантьорите споменават, че в лютата зелена паста има и остатъци от соево и рапично масло, както и царевично нишесте, които са изключително силни алергени и могат да докарат човек дори до анафилактичен шок - тежко медицинско състояние, налагащо моментален прием в болница.

 Най-опасно при консумацията на суши обаче си остава заразяването със стафилококова инфекция, която идва от ориза, а не от рибата. В него бактерията расте изключително бързо и предизвиква животозастрашаваща загуба на течности. Лекарите съветват изобщо да не се поглъща полусурова храна на морето или това да става само в доказани с проверка за хигиената заведения. Суши в капанче на плажа може да коства не само провал на цялата почивка, но и да доведе до лоши здравословни последствия за месеци след нея.