Д-р Пачев: Тигровият комар е изключително опасен

Животът

19-08-2014, 16:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Страх тресе морето заради смъртоносен тигров комар

Няма данни за установен носител на заразите в Бургаско, твърди експертът

Тигровият комар е изключително опасен, защото е носител на вирусите на треската денга и чикунгуня, каза за Burgas.utre.bg д-р Петър Пачев, шеф а Агенцията по храните в Бургас.

Според него обаче на този етап няма регистрирани носители на вирусите.

Първо трябва да се вземат проби и се изпращат в лабораторията в столицата, за наличие на вируси, но докато не се установи наличие на вируси в този тигров комар не би трябвало темата да се коментира и да се насажда страх. 

Още на 31 юли в Районната здравна инспекция частни лица са донесени възрастни комари със съмнение за тигров комар от две места от Бургас – нотариална кантора и жилищна кооперация. След микроскопско наблюдение на морфологичните белези, биолог от РЗИ – Бургас определи пробите от имаго на комари като съмнителни за тигрови.

Веднага е уведомен НЦЗПБ-София, катедра ”Паразитология и тропична медицина” и на 14 август представител на Националния център, който потвърди принадлежността на донесените проби към тигровия комар.

Същият ден е извършено проучване на посочените адреси и проведен мониторинг чрез поставяне на специални капани на Световната здравна организация за улавяне на този вид комари. Проведените ентомологични и биологични проучвания доказват наличието на популация от тигрови комари в жилищна кооперация, като се открива и биотопа за развитие на ларвите му – застояла вода в канална шахта от гаражни клетки.

Находката от първия адрес е в процес на изследване от НЦЗПБ – София. Във връзка с установяване на тигров комар в Бургас са подготвени две писма – до кмета на град Бургас и Областния управител за незабавни профилактични мероприятия за борба с този вектор, включващи ларвицидни и имагоцидни обработки в посочените терени и специфичните места на развитие на тяхната популация, с цел подържане на ниска численост на този вектор. 

От РЗИ обаче обясниха за BurgasUtre, че повече от тази информация нямат разрешение да дадат, докато текат въпросните мерки.