Страх тресе морето заради смъртоносен тигров комар

Властите на крак- дебнат дали ще се появи

Страх и ужас тресат жителите по южното черноморие заради смъртоносни тигрови комари. Опасните насекоми наистина убиват. Само едно ухапване е достатъчно, за да пренесе смъртоносна зараза от така наречената Нилска треска.

След затоплянето на времето властите са на крак и дебнат дали ще се появи опасният тигров комар. Необичайното за нашите ширини насекомо бе засечено за първи път край морето през лятото на 2011 г. Това се случи в Созопол. Преди две години имаше данни, че жилещите са се появили и в Царево. От общината дори публикуваха на официалния си сайт данни за симптомите на болестите, които разнася насекомото като предупреждение към хората.
В Европа азиатският комар е обявен за неизтребим. Той пренася вируси, предизвикващи треска с инфекциозен характер - Денга и Чикунгуня. Насекомото е черно със сребристо -бели петна, яйцата му издържат на засушаване и студ. Инфекциозната болест Денга протича с токсо-инфекциозен синдром с двукратно повишаване на температурата, болки в ставите и мускулите, екзантем и нерядко с хеморагичен синдром. Симптомите са като на грип, морбили, скарлатина, малария, папатациева треска, коремен тиф, ревматизъм. До момента не е разработено лечение за Денга. Чикунгуня е остра инфекциозна болест, за появата на която като преносители играят роля тигровите комари. Думата чикунгуня идва от суахили и означава „това, което изкривява”, на езика на макондо (Танзания, Мозамбик) думата буквално се превежда като „чупещи кости”. Клиничната картина на Чикунгуня е подобна на Денгата.