Община Раднево въвежда тежки рестрикции, пред фалит е

Кметът е принуден да затвори градини, болницата също е застрашена

Община Раднево въвежда мерки за ограничаване разходите.
Кметът Юлиян Илчев съобщи, че кметството е заплашено от фалит, след като близо половината от приходите за годината не са постъпили в бюджета заради неизплатени такси по концесионен договор между държавните „Мини Марица - Изток " и Икономическото министерство.

Липсата на приходи спря социалните дейности и поставя под въпрос здравеопазването и образованието в региона.

Общинската хазна е на червено с над 4,5 млн. лв. Според закона плащанията от концесията трябва да постъпват два пъти в годината. От 2013 г. обаче вноските от Министерството на икономиката се разреждат, а от май тази година са спрели съвсем.

Приходите от концесионните такси са 54 % от бюджета на общината. Мерките са в посока неизплащане на транспортните разходи за пътуване на служители от общинската администрация, намаляване потреблението на електрическа енергия и евентуално спиране на уличното осветление за определен интервал през нощта.

В тази ситуация ще бъдем принудени да спрем текущите плащания и заплати в областите на социалните дейности, образование и здравеопазване, каза още Юлиян Илчев и допълни, че през следващата седмица ще се водят разговори за решаване на проблема с представители на служебното правителство и очаква да бъдат изпълнени поетите от предходното правителство ангажименти за разсрочено изплащане на концесионните такси на община Раднево.

Две от четирите детски градини в града най-вероятно няма да отворят врати на есен заради недовършени ремонти. Децата ще бъдат прехвърлени в други заведения.

Ако Общинският съвет разреши, кметът ще се опита да запълни финансовата дупка с кредит. 

От ръководството на „Мини Марица - Изток” оправдаха забавянето на парите със задълженията, които имат топлоцентралите към тях. При първи по-сериозни плащания от ТЕЦ-овете, концесионните такси ще бъдат изплатени, заявиха от минното дружество.