Замразяват Водния цикъл на Раднево

Последно заседание на ОбС Раднево

На последното заседание на ОбС Раднево преди лятната почивка, основна тема бе бъдещето на Интегрираният воден проект и по-точно вероятността този проект да бъде замразен поради липса на пари. Общината е застрашена и от финансови санкции. Това потвърди ръководителят на проекта Моника Стоилова.

В момента Националното сдружение на общините в България полага усилия да бъде разрешено да се намери законов начин, по който всички договори, сключени от общините в страната, да бъдат с удължени срокове за строителство. „Надяваме се да се случи, защото не само ние в Раднево, но и в другите населени места съществува проблем, единствено защото Оперативната програма не плаща”, заяви Моника Стоилова. Тя уточни още, че в момента, когато фирмите изпълнителки заявят, че спират работата, тъй като не могат да издържат финансово, „общината ще пристъпи към официална среща с Управляващия орган на ОП „Околна среда”, на която ще кажем, че не сме в състояние да изпълняваме проекта, защото те не плащат. Ще бъде изготвен протокол и дейността ще бъде прекратена до възстановяването на плащанията”. Според нея най-вероятно това ще се случи след края на месец септември.
Друга повдигната тема на заседанието бе спряна автобусната линия Ковачево - Раднево. Според общинското ръководство, най-общо проблемът се крие в необходимостта от прекратяването на договорите, сключени преди 31 декември 2012 г., тъй като от 1 януари 2013 г. са влезли в сила нови нормативни изисквания за възлагане на превоз. Кметът д-р Юлиян Илчев подробно информира за размяната на писма между администрацията, Министерството на транспорта и информационните технологии и областната управа. Оказва се, че именно от там не е издадено разрешение за превоз, без да е възложен конкурс, за да не се създават проблеми.
Общинските съветници обсъдиха и как се изпълнява решението от февруари на местния парламент за изграждане на улично осветление на улиците „Младост”, „Минчо Стоянов” № 1, 3 и 5 и междублоковото пространство на „Тракия” № 2 и № 4. Единствената улица и междублоково пространство, на които се изгражда улично осветление, е „Младост”. Очаква се строително-монтажните работи там да приключат на 6 август. Останалите не са възложени на изпълнител, тъй като няма необходимото финансиране. Поради липса на средства, други обекти не са планирани до края на годината. В поименния списък за капиталовите разходи за 2014 г. е планирана подобна дейност за ул. „Стефан Караджа” № 1, 3, 5, 2 и 4 и ул. „Хаджи Димитър” с източник на финансиране от приходи от приватизация на общински имоти. Тъй като към този момент подобни не са реализирани, обектите няма как да бъдат осветени. За следващата година администрацията е изготвила проекти за улиците „Юрий Гагарин” и „Васил Левски” и за обект трафопост „Техникум” на околовръстния път.
Друго питане в заседанието бе относно демонтираната на 11 юни автобусна спирка в центъра на Трънково. Стана ясно, че това е навес, който е бил използван за автобусна спирка. Той е бил предназначен за ползване на детската площадка в града, за да се покриват контейнерите, но след като те са изместени, през 2013-а са го предоставили на кмета на селото, за да се използва като автоспирка, а такава ще бъде поставена на мястото му сега. Актуализирайки бюджета, старейшините гласуваха 4470 лв. за изграждането й.