Супата - лятната отрова

В тенджерите по курортите влизат всякакви „огризки"

Уж най-леката храна според мнозина - супата, се оказва инкубатор на най-много отрова през лятото, особено по курортите. А главната причина е, че течната манджа много често е престояла, ползват се залежали продукти и дори „втора употреба", пише "Всеки ден".

 В тенджерата с „прясна" супа влиза какво ли не - дори и зеленчуци от останала салата, кълца се вече сготвено, но неизядено месо, ползва се отлежал бульон. Дори и да се пазят суровините втора употреба в хладилници, те вече поне веднъж са видели бял свят. Пипани са, разкарвани са из кухнята, най-често са подреждани на „шведска маса", разбърквани са от клиентите, а после са давали заден пак към кухнята. Били са в непрекъснат „жив" контакт с хората - основните преносители на всякакви бактерии. Човекът сам заразява храната си, категорични са и специалистите по хранене, и микробиолозите. Затова и най-разпространените отравяния от храна са стафилококовите.

 Готовото ястие може да престои извън хладилника не повече от час и половина след приготвянето му, а през лятото дори и този срок е дълъг. Ако храната пък е била в хладилника, при затоплянето на супи, яхнии и други подобни с много бульон и сос те трябва да кипнат и да се консумират веднага. Всеки допълнителен престой на открито на вече притоплена манджа я превръща в развъдник на инфекции, предупреждават експертите. Вчерашно ястие може да предизвика хранително отравяне, защото бактериите, които са успели вече да се развият за едно денонощие, се унищожават трудно.

Микробиолозите предупреждават, че единствената сигурна превантивна мярка срещу развъждането на отрови в храната е да се готви толкова, колкото ще се изконсумира наведнъж. И човек да не смята, че една храна е развалена само когато му замирише „на лошо" или види плесен по нея. Абсолютната грешка на храненето по курортите е да се приготвят огромни тенджери със супи, които да се предлагат, докато свършат. Дори и да стои в хладилника, в такава манджа вече се развиват микроби. И в домашни условия постоянното ядене на притоплена храна е много вредно.

 Сериозно заболяване от чиния супа от вчера или онзи ден едва ли ще получи човек, но малко по малко стомахът и червата се увреждат от престояла вече сготвена храна. При хранене с притоплени ястия клетките в човешкия организъм не получават необходимите вещества от храната и се възстановяват много по-трудно и по-бавно. Най-добрият начин на хранене е с ястия, които са току-що приготвени. Това важи най-много за тези, приготвени от месо и яйца.