Кокаин в супата

Общество

03-02-2014, 09:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закопчаха шофьор, надрусан с амфети и канабис

Акция в Пловдив: Спипаха четирима в момент на голяма сделка с дрога

Удариха лаборатория за синтетична дрога

3 г. решетки за наркодилър, спипан с дрога за 10 бона

Оставиха в ареста ямболия, обвинен в производство на дрога

Закопчаха надзирател с дрога в Пловдив

Спипаха бургаски пандизчия с 3 вида дрога

Дрогата на кокаиновия кораб била в непромокаема опаковка

Продадоха втория кораб на собственика на кокаиновия "Св. Николай"

Заловиха 283 килограма чист кокаин

Асен Бербатов с условна присъда за кокаин

Младежи опитали да скрият кокаин в банкнота, отиват в ареста

Открити са 14 килограма кокаин на кораб с български капитан

Пак кокаин на кораб с наш капитан

Линдзи Лоън призна, че с алкохола взимала и кокаин

"Карфур" продава кокаинови кексчета

42-годишен погълна пакетче кокаин, за да избегне проверка

Получателят на кокаиновите джетове пак поиска да излезе от ареста

Двама спипани с наркотици в Пловдив

Задържаха добричлия, пазарувал наркотици във Варна

Адвокатка опита да подкупи прокурор по дело за наркотици

Намериха наркотици в комина на помориец

Откриха наркотици в дома на Джъстин Бийбър

Спипаха трима с наркотици

Тийнейджър опита да внесе наркотици в затвора

Далече от наркотиците с купон

Човек от охраната на Военноисторическия музей- спипан с наркотици

Задържаха мъж с наркотици в Хисаря

Китайска "дизайнерска" дрога залива България

Преслава: Не употребявам дрога!

Нова мода: Подаряват дизайнерска дрога за рожден ден

Филип Морис въвежда Marlboro Марихуана

Дилър на марихуана и амфети остава зад решетките

Наръчник за наркотрафиканти

Ако имаше награди за бандити, тези от наркобизнеса щяха да са отличници. "Тяхната изобретателност граничи с невъзможното. Всеки път изумяват полицаи, митничари и дори учени", коментират криминалисти за в."Труд".

Опитът им сочи, че по света и у нас дрога се крие не само в куфари и тайници на коли, но и в какво ли още не - във вътрешностите на замразени акули, сред миди, подправки, изкуствени супи, в кутии от бира, в телешки кожи, в гръдни силиконови импланти, в статуетки на Христос. Само преди 5 дни колумбийските наркобарони отново напомниха за класата си, като изобретиха смес между асфалт и кокаин, за да заблудят властите, пише изданието.
У нас миналата година кокаинът е пристигал предимно по въздух, маскиран по различни начини, отбелязват ченгета и митничари в годишния си доклад. Те заловили осем пратки - коя от коя по-загадъчни.

Наркоджет

Порции от 50 грама до 2 кг били импрегнирани в отделни листове хартия и въжета. Открита била дрога в дамски чанти, статуетки, папки за документи и дори в... сладкиши. Спецовете определят като "най-атрактивното укритие за годината" спипаните два джета, заредени с 13 кг кокаин. Те пристигнаха на 7 януари м.г. на пристанище Варна от Санта Лучия. В носовите части на джетовете бяха открити 12 пакета с най-скъпата дрога. По документи техен получател бил пловдивчанин, който е задържан. По-късно бил арестуван и негов съгражданин, за когото се доказало, че по-рано пътувал до остров Санта Лучия, откъдето са купени джетовете. Той поискал да си прибере стоката, като подал документите в края на работния ден в петък.

"Явно се е надявал, че митничарите ще са уморени и по-небрежни в края на работната седмица", коментираха разследващи. Като разгледали книжата, те видели, че за кратко време пловдивчанинът е придобил 4-5 фирми - губещи и с много големи задължения. Въпреки това извадил 4900 лева, за да освободи пратката след пристигането . През август м.г. митничарите и агентите на ДАНС не пропуснаха и пощенска пратка със сладкиш от от Аржентина. Вместо шоколадов, пълнежът се оказал кокаинов. Белезниците щракнали на ръцете на българин, дошъл да си получи "сладкия" колет.

Пак от Аржентина през 2012 г. у нас пристигна цял комбайн, натъпкан с кока. Машината "Дон Роко" трябвало да стигне до Холандия. Издънката за трафикантите станала в Русе, където от комбайна бяха извадени 67 кг кокаин.

Белият прах бил монтиран в тайник с тегло 1,2 тона. Увит бил в оловно фолио, за да не го хващат скенерите.

Комбайнът бил купен от втора употреба и деклариран за $ 120 000, разказаха вчера полицаи.

Още тайници

При друг случай от 2005 г. експертите на МВР се хванали за главата, като открили кокаин във... водолазен костюм. Пратката пристигнала от Венецуела с куриерска фирма в Монтана. Близо 3 килограма от висококачествената дрога били ипрегнирани в плата на два костюма за водолази.

"Подобен начин на камуфлиране на наркотични вещества в дрехи беше прецедент за страната ни тогава. Избирането на подходящ физикохимичен метод за извличането им от тъканите отне много време и специална техника", спомниха си експерти. Те обясниха: "Трафикантите направили кокаинова паста с гумен пълнител. После върху плата като покритие нанесли дрогата. Имало и слой неопрен, а отгоре отново гума."

Полицаи припомниха и акция "Лунна светлина" - гордостта на Бойко Борисов през 2003 г., когато беше главен секретар. Тогава бяха заловени 300 кг кокаин в картофено пюре на прах.

С това не се изчерпват изненадите.10 кг кока били заловени на летище София и в машина за хляб. "Беше натъпкана във валове, а машината изглеждаше непокътната. Явно наркобосовете имат контакти навсякъде, защото тя по документи излизаше от завода. Ако кокаинът не се извади, тя може да функционира безпроблемно", коментира ченге.

Нерядко скъпата дрога се разтваря в течности, казват експерти. През юли 2009 г. на пристанище Варна-запад бяха хванати 1200 бутилки с вино от Боливия, в които имаше 100 кг кокаин.

"Шишетата са пълни с ацетон, който се оставя да се изпари и дрогата отново се превръща в сухо вещество" поясниха нашите източници.

МВР: Хващаме двойно повече наркотици

15 килограма кокаин са били заловени в България през цялата изминала година, показва статистиката на МВР. През 2012 г. са били хванати едва 9 килограма.
"От юли м.г. имаме постановление на Върховна касационна прокуратура, с което са определени работни групи между МВР и ДАНС. Под ръководството на прокуратура се работи в три аспекта: финансови престъпления, корупция, наркотрафик. И имаме определени резултати", каза главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров.

Той отчете, че миналата година бил заловен близо три пъти повече хероин.
През 2012 г. спипаната дрога била 85 кг, докато през 2013 г. - 240 килограма. Същото е положението при синтетичните наркотици. 11 килограма били разкрити през 2012 г., а през миналата - 84 кг. Драстична е разликата и при марихуаната и канабиса - 2,3 тона през 2012 г., а повече от 33 тона през миналата година.

"Това не е успех само на МВР. Това е успех на всички структури, които работят по проблема", каза Лазаров.

Тоалетна - изненада за гълтачи на дрога

Родните кокаинови крале правят годишен оборот от около 30 милиона евро на вътрешния пазар и към 500 милиона евро от трафик от Южна Америка към Западна Европа. Това сочат данни на службите ни и Центъра за изследване на демокрацията. Българи са замесени в прехвърлянето на дрогата главно към Испания, Холандия и Швейцария, хващани са и във Великобритания.

Произведеният в Латинска Америка кокаин се изпраща по въздух и вода през летища и пристанища. Оперативни данни сочат, че кокаин, стигнал до България, продължава на Запад по Балканския път на хероина. Смята се, че по-малко от 20 процента от транзитните количества кокаин остават за вътрешния пазар.

От 200 до 250 българи са хващани годишно по света за трафик на кокаин. Те са от най-долните нива в международните канали.

В зависимост от дестинацията "мулетата" получават до 2000 евро за пренос на малки количества в ръчния багаж - до 1-2 кг. За повече от 5 кг възнаграждението е 5-6 пъти по-голямо, тъй като рискът от залавяне е голям, както стана с олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски в Бразилия. На първа инстанция той получи 9 години и 4 месеца затвор за 7,2 кг кокаин.

"Гълтачите" стоят най-ниско в йерархията. Те пренасят до 200-300 грама в капсули в стомаха си. Рискуват да се отровят, а получават не повече от 2000 евро на курс. Самите капсули с кокаин се правят от презервативи, латексови ръкавици или други силиконови материали, които могат да се пресоват. Те се намазват с восък за по-лесното им поглъщане.

Заради зачестилите случаи на българи, които поглъщат и пренасят в стомасите си дрога, на летище София вече ги чака изненада.

Тоалетна за гълтачи е инсталирана на аеропорта. Цената е 10 000 лири стерлинги. Конструирана е така, че да отмие фекалиите от дрогата, като след това пусне чистия наркотик в специално отделение. Иначе процедурата се прави ръчно.