Цветан Цветанов ще участва в Рига в международна конференция по повод 25 години от Балтийския път

Целта на конференция е да обърне внимание на историческите и геополитически перспективи от рухването на комунизма

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще вземе участие в международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение“. Форумът ще се проведе на 21 и 22 август в латвийската столица Рига и е организиран съвместно от Министерството на външните работи на Република Латвия и фондация „Конрад Аденауер”.

Целта на конференция е да обърне внимание на историческите и геополитически перспективи от рухването на комунизма.
Участие в международната конференция ще вземат председателят на германския Бундестаг Норберт Ламерт, бившият президент на Полша и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса, бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и бившият държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър Збигнев Бжежински. Изказвания пред форума ще направят също президентите на Латвия Андрис Берзинш, на Естония Томас Илвес и на Литва Далия Грибаускайте, както и премиерът на Латвия Лаймдота Страуюма.

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е единственият политик от Източна Европа, който е поканен да изнесе реч пред международната конференция. На форума са поканени и изтъкнати журналисти, наблюдатели и политически анализатори от Европа и САЩ.
Конференцията се организира, за да отбележи 25-тата годишнина от Балтийския път от 23 август 1989 г., когато два милиона граждани от Латвия, Литва и Естония се хващат за ръце и образуват жива верига, която обхваща трите балтийски държави в знак на гражданската съпротива и желанието за освобождение от комунизма в Източна и Централна Европа.