Асансьорите в Пловдив - в добро състояние

Мисия Пловдив

20-08-2014, 17:06

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

8 опасни асансьора возят болни в "Свети Георги"

През следващата седмица започват извънредни проверки

През следващата седмица започват извънредни проверки за състоянието на асансьорите в Пловдив и Южна България, посочи Димитър Михайлов, началник на отдел "Южна България" на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Акцията е по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева и започва от София. За да се включат в нея, в столицата са командировани трима служители на Агенцията от Пловдив, съобщава Радио Пловдив.

Извънредната проверка бе разпоредена заради трагичния инцидент в София, при който 46-годишна жена загина, а друга беше ранена много тежко. Освен в столицата, извънрдено ще бъдат проверени всички асансьори в страната.

Над 5 000 са асансьорите в Пловдив и те се поддържат от около 30 фирми, поясни Димитър Михайлов.

Седем са сигналите за повредени асансьори, които са проверени от инспекторите на Агенцията в Пловдив през последните три месеца.  Два асансьора са били спрени, но след ремонт отново са пуснати в експлоатация.

В Пловдив почти на 100 % са извършени редовните годишни проверки на фирмите, които поддържат асансьорите. При проверка на всяка фирма на случаен принцип се проверяват и поне два асансьора, които тя.  Освен в жилищни сгради инспекторите в Пловдив са проверили и асансьорите в болниците.

Състоянието им е добро и няма сериозни оплаквания от граждани и фирми, категоричен бе Михайлов. Оплакванията са по-често от това, че някои от асансьорите са шумни или има теч на масло в тях, или пък поддържащите ги фирми не идват редовно, коментира още той.