190 мъртви животни заради "син език" в Смолянско

15 са регистрираните огнища

190 животни, най-вече овце, са умрели заради "син език" в Смолянско. Болестта продължава да обхваща все повече стада в областта. Огнищата вече са 15, с две повече от миналата седмица, посочва д-р Сава Бозуков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян, пише smolyanpress.net.

Най-много са огнищата в община Баните, където умрелите животни са  общо 160. В община Смолян огнищата са 4 с 22 умрели животни. Огнища има и в Златоградско и Доспатско.

Пе са потвърдени с лабораторни изследвания. Колегите работят на терен без прекъсване, не почиват събота и неделя, взимат кръвни проби и обработват терени, посочва Бозуков.

Заразата се пренася от кръвосмучещи мушици. Борбата с тях е с три препарата, с които се третират терени, прозорци и се обработват здравите животни. Овчарите обаче са песимисти, че мерките имат ефект. Всеки ден ново стадо има заразено животно.

Епидемия е, а мерките, които се вземат от държавата, определено не са достатъчни, оплака се Даниела Чакърова от чепеларското село Проглед.