Тръгват масирани проверки на асансьорите в Бургас

От понеделник екипите ще бъдат командировани в морския град и всички съоръжения ще бъдат проверявани за изправност

От началото на следващата седмица в Бургас тръгват масирани проверки по асансьорите. В момента всички проверки са съсредоточени в София, заради трагедията във вторник, при която 46-годишната Цветелина Радунчева загина,а друга жена пострада тежко при пропадане на асансьор. От понеделник екипите ще бъдат командировани в Бургас и всички  асансьори ще бъдат щателно проверявани за изправност, написа Черноморски фар.

Общо асансьорите в България са около 120 000. До момента са проверени само 9 в София. Един от тях ще бъде спрян от движение.
Началникът на сектора на Инспекцията за Държавен технически надзор в Бургас – Димитринка Русева поясни, че поради отпускарския сезон в момента в Бургас разполагат само с един инспектор, специалист по асансьорите. По-засилени проверки ще има през септември.
Бургаската трагедия с асансьора във Втора поликлиника през юни не успя да провокира масови проверки по съоръженията, но тази в София доведе до инспекции в цялата страна. По повод на инцидента във вторник в столицата вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е Министерството на икономиката и енергетиката, изясняват на място причините, довели до нещастният случай. Те ще обиколят и страната, за да инспектират асансьорите по места.