Опасни асансьори ни заплашват в „Пирогов”

Започват масови проверки на съоръженията в страната

Започват масови проверки на асансьорите в страната. От Aгенцията за метрологичен надзор ще следят за правилната поддръжка на съоръженията, информира bTV.

На ден в асансьорите на университетската многопрофилна болница Пирогов в София се возят над 3000 души - пациенти и лекари. Оказва се, че почти всички съоръжения трябва да бъдат спрени от движение. Препоръката идва от специално изготвен доклад за техническото състояние на асансьорите в лечебното заведение.

В него има 21 опасни асансьора, един от тях е този на детската клиника. Той засяда между етажите по няколко пъти на ден.

Подмяната на ще струва близо 1 млн. лева на болницата. Парите все още се търсят. „Това подлага на риск самия транспорт на пациентите и за мене съществуващ риск за техния живот. Говоря за риск и за самите служители на болницата”, категоричен е шефът на лечебното заведение.

Подобен асансьор като този в „Пирогов” пропадна преди 4 години в „Майчин дом”. В резултат пострадаха 6 жени в напреднала бременност. Тогава стана ясно, че причината за инцидента е предписание за ремонт, което не е изпълнено навреме.

Секретарят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков коментира, че има 2000 асансьора като този в „Майчин дом” и е трябвало да бъдат спрени още веднага след инцидента.