Морската вода наистина лекува!

Силата на таласотерапията е скрита в лечебните морски соли и минерали

И без научни доказателства хората знаят, че когато се къпят в морето и почиват край него, кожата им се изглажда, а тялото се тонизира. Морската вода наистиналекува и това е фект!

Още през ХVII в. лондонският лекар Ричард Ръсел установил, че населението от крайбрежието боледува по-рядко от хората в големите градове. Едва през 1904 г. биологът Рене Квинтон успява да докаже ползата от морето. Той разкрил, че морската вода и човешката плазма са физиологично близки.
В наши дни таласотерапията се е превърнала в истинска индустрия. Разбира се, има климатични особености на крайбрежните райони, които действат добре срещу хроничната умора, стреса и болести на дихателните пътища. Най-важният елемент от таласотерапията са баните със специални добавки. Дори най-простата вана с морска сол има антибактериално действие и регулира pH стойностите на кожата. Тялото е ревитализирано и обогатено с минерали. Освен тонизиране на организма се постига и много добър козметичен ефект. Баните с морски соли от различни краища на света са естествен пилинг, при който мъртвите клетки се излющват и кожата диша по-добре.
Още по-силен е ефектът, ако като добавка към ваната се използват активни съставки като морска кал. Тя съдържа десет пъти повече минерали от морската вода и освежава не само кожата, но и целия организъм, защото полезните вещества проникват дълбоко в подкожния слой и дори в кръвоносната система.
Много популярни са червените морски водорасли (Gelidium Cartilagineum). Те помагат при пролетното прочистване на организма както външно като опаковки за маски или добавки за вана, така и вътрешно под формата на таблетки или дори напитка с екстракти от тях. Това водорасло съдържа много хранителни вещества и стимулира обмяната на веществата. Така шлаки и отрови, натрупани в организма, се извеждат навън по-лесно. Укрепва се съединителната тъкан, което прави крайниците да изглеждат по гъвкави и стегнати.
Най-добре е таласотерапията да се провежда в естествени условия - на морския бряг. Не е необходимо това да става в разгара на лятото. Вдишването на йодните пари на брега, разходката по морския бряг, ходенето с боси крака по пясъка оказват благотворно влияние за цялостната релаксация и укрепване на имунитета също през пролетта или есента. Полезно е и за хора с алергии, тъй като при влажния климат няма много дразнители във въздуха.