Доказано! Фейсбук подобрява определени мозъчни структури

Животът

21-08-2014, 17:09

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фейсбук в любовта

Ужас! Фейсбук депресира жените

Ако имате много приятели във фейсбук, това не означава непременно, че сте по-активна социална личност, но сочи вероятността определени зони в мозъка ви да са по-големи, твърдят учени от Лондонския университетски колеж.

Според изследователите хората с голям брой фейсбук приятели имат повече сиво вещество. Сивото вещество е част от мозъка, благодарение на което се изпълнят висшите му функции.
При работата си учените обръщат специално внимание дали има съответствие между социалната активност в мрежата и в реалния живот на участниците.

Според водещия автор на проучването д-р Риота Кенай се намират интересни връзки между броя на виртуалните и реалните приятели и особеностите в някои мозъчни области. За учените е вълнуващо да разберат дали съответните мозъчни структури се променят по принцип или роля за това има интернет.

Изследователският екип отчита, че амигдалата при хора с по-многобройна листа приятели във фейсбук, е по-голяма. Това е структура, която е част от сивото вещество и играе съществено значение за формирането на паметта и емоционалните ни реакции. Амигдалата е с по-голям размер и при хора с богат социален живот, което стана известно неотдавна при друго научно изследване.

Изводът от настоящото проучване е направен след мозъчното сканиране на 125 потребители на фейсбук, които дават сведения за броя на виртуалните си и реални приятели.

Положителните промени в мозъка при юзърите, според проф. Джърейнт Риис от центъра за клинични изследвания на възрастни от Лондонския университетски колеж, се дължат на факта, че социалната мрежа се използва не толкова като продукт, колкото, за да се поддържа по-добра връзка при вече създадени взаимоотношения. Според него все още не е ясно дали интернет влияе за нарастването на амигдалата при хората с много виртуални приятели или при тях тази структура поначало е по-голяма. Проучването е публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

Източник: puls.bg