Хиляди българи тръгват днес към Фестивала на народната носия в Жеравна

Бургас Лайф

22-08-2014, 08:51

Снимка:

jeravna.com

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жеравна получава кръщелното на Йовков

Тези, които не са облечени в носия не се допускат до мероприятието

Седмият международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна започва днес. Той ще се проведе в местността Добромерица в рамките на три дни. На фестивала на старинната носия обикновено се събират хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така както са го правили техните пра дядовци и баби преди 100-150 години.

Носията е задължителна за абсолютно всички. Тези, които не са облечени в носия не се допускат до мероприятието.

Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Забранени са и разговорите по мобилни телефони. Провеждането им може да става единствено на определено място извън фестивалната територия. Не се допускат и съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие, както и употребата на съвременни одеяла и постелки.

За възрастни входът е 25 лева. Издава се пропуск и той е за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева.

Утре преди обед всички дошли на фестивала, ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци. 40 групи за автентичен фолклор ще представят обреди, танци, песни и свирни от своя роден край, следват още народни борби, нестинарски игри и хора около голям нощен огън.

Пет прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.
За трета година организаторите са ангажирали и атрактивния „юнашки тиган” на майстор Ангел, който два дни ще предлага на ценителите на добрата кухня вкусен юнашки кебап със специални подправки. Сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпката с вино и люта ракия са само част от кулинарните изкушения, предлагани на чаршията.

Създател на фестивала е Христо Димитров – продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Събитието се организира от Фондация „Българе”, подпомогната от Кметство Жеравна и Община Котел, а домакини са танцьори от ансамбъл „Българе”.
Ето и още някои изисквания на фестивалния правилник:

Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като кадрите ще могат да получат по-късно безплатно по електронен път.
При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби. Под забрана е и носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки. Не се допускат домашни любимци, а също и детски колички. На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожен калъф. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир. Не се разрешава и внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, кафе. Осигурена е и охрана, която има право да отнема пропуска на нарушителите на правилника.