Квебек получи независимост от Канада . . . в интернет

Квебек на два пъти организира неуспешно референдум за независимост

По липса на политическа независимост Квебек ще се отдели от Канада поне в интернет от ноември, когато влиза в сила собственото му име на домейн - ".quebec", предаде Франс Прес, цитиран от БТА. Френскоезичната провинция е единствената в Канада, която се е облагодетелствала от нововъведените миналата година от ICANN (Интернет корпорацията за възлагане на имена и числа) географски названия на домейни.

През 2013 г. ICANN одобри 76 нови географски имена на домейни, например ".nyc" за град Ню Йорк, ".vegas" за Лас Вегас, ".africa" за Черния континент или ".berlin" за столицата на Германия. От 2 септември физическите и юридическите лица ще могат да резервират интернет адреси в новия квебекски домейн, чието официално лансиране ще е на 13 ноември.

Досега квебекският характер на сайтовете се отбелязваше с "qc.ca", за да се припомни, че провинцията е част от Канада. Поради принадлежността си към Канада Квебек обаче не може да запази двубуквеното име на домейн ".qc", защото на такова имат право само признати държави.

Квебек на два пъти организира неуспешно референдум за независимост, през 1980 и през 1995 г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен