Референдумът в Черноморец пред провал

Референдумът за смяната на името на Черноморец на Свети Никола на 15 юни ще се провали и няма да бъде признат за валиден, каза за агенция „Фар” Даниела Божинова – председател на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива. „Не съм запозната с избирателната активност на последните местни избори в селището, но по-принцип в малките населени места в Бургаско тя обичайно е висока, така че на референдума надали ще я достигнат или надминат. Според изискванията на Закона за пряко участие в държавната власт и местното самоуправление активността на референдума трябва да е равна или по-голяма от тази на местните избори”, поясни тя. Божинова коментира, че референдума в Черноморец може да се получи само ако изборната активност на местните избори там е била необичайно ниска, но че не и се вярва да е било така. „В Бургаско по принцип референдумите на местно ниво нямат голяма успеваемост. Изключения са този в Извор за присъединяването му към Бургас, и в Поморие за тръбата Бургас – Александрополус. В Черни връх пък се провалиха”, допълни специалистът.
Според кмета на Черноморец Добри Добрев, референдумът ще се случи и всичко е готово за него. Хората ще гласуват в две секции – в читалището и в пенсионерския клуб. На последните местни избори за общински съветници са гласували 1191 души при малко над 1700 с право на глас в селището. За успеха на референдума кметът разчита на промените в закона от 5 март, съгласно които за да е успешен той, трябва да гласуват поне толкова, колкото са гласували за общински съветници на местните избори. Въпросът, на който трябва да отговарят жителите на Черноморец в неделя е „Желаете ли да се възстанови старото име на Черноморец – Свети Никола?” а отговорите са „да” и „не”.
Искането за връщането на старото име на Черноморец – Свети Никола е от инициативен комитет, като основните мотиви за него е, че светецът е пряко свързан с града, закрилник е на рибарите.