Регионалното министерство сезира прокуратурата за Корал

Основната част от въпросните 130 декара край плажа на Корал са собственост на испанска компания

Министерство на регионалното развитие в лицето на служебния министър Екатерина Захариева ще сезира прокуратурата за разрешителните за застрояване на 130 дка, обграждащи плажа Корал, в близост до Лозенец.

Това съобщи Атанас Русев, председател на сдружението "Да запазим Корал" малко след срещата с вицепремиера. По информация на сдружението строителството до плажа на Корал ще започне на 1 октомври. "В наше лице може да очаквате, че докато законът е нарушен, ще действаме за спирането на тези разрешителни", заяви още Захариева.
Захариева обяви още, че една от основните й цели по време на управлението на служебното правителство ще бъде замерването на дюните по морето на над 40 плажа, които в последствие да бъдат вписани в кадастъра. Това от една страна най-накрая ще доведе до спиране на строителството върху тях, а от друга - до повече яснота за инвеститорите къде има смисъл да разработват проекти и къде не. Върху дюни строителството е забрането и според Захариева има смисъл държавата да намери средства и да си възстанови собствеността върху тях.
Около Корал дюните вече са заснети, съобщи министъра, като по думите й вписването им в кадастъра трябва да стане до седмици. Представителят на Министерството на околната среда и водите, през което трябва да минат данните от картотекирането преди да попаднат в кадастъра обаче съобщи, че сред членове на комисиите има страх да подпишат промените по специализираните карти "като са видели какви дюни излизат в частни и общински имоти".
По-голяма част от разрешителните са за строеж от първа до трета категория, като това означава, че ДНСК може да спре самото строителство, ако има нередности с разрешителните (от четвърта до шеста се спират от общините). Рискът обаче остава, тъй като всяко влизане на строителна техника в частните имоти може да доведе до разрушаване на дюните.
35 проблема
Основната част от въпросните 130 декара край плажа на Корал са собственост на испанската компания "Ибердрола инмобилиария", която става собственик след няколко препродажби на имотите. Компанията има план за огромен ваканционен комплекс с 2500 апартамента според първоначалния вид на проекта. На срещата в Министерството на регионалното развитие стана ясно, че е от сдружението са поискали информация за проекта от община Царево, но такава не им е била предоставена с аргумента, че инвеститорът отказва.
На въпросните 130 декара през годините има издадени 38 строителни разрешителни. Три от тях са отменени със заповеди на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), потвърдени от съда. Останалите 35 са с различен статут. Част от тях са в сила. Друга част са загубили правното си действие, тъй като строителството не е започнало в срок. Рискът при тях е, че те могат да бъдат презаверени в рамките на една година от момента на изтичането им от главния архитект на общината.
Това беше съобщено от Милка Гечева, началник на ДНСК, като дирекцията е извършила проверка по случая. Строителните разрешителни имат редица пороци и нарушения. Те са издадени преди Закона за управление на черноморското крайбрежие и не отговарят на параметрите, разписани в него, за строителство в 100 метровата зона А и нямат Оценки на въздействие върху околната среда (ОВОС), които са с 5 годишна давност. Още в началото на 2013 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова коментира темата в парламента, като потвърди, че за проекта "Корал бийч Елит" на испанската компания липсват всички оценки.
Въпреки това обаче Законът за устройство на територията не допуска да се отменят влязли в сила строителни разрешителни и единиствен вариант остава обявяването им за нищожни от съда. До момента обаче ДНСК няма особен успех с прокуратурата. След отмяната на първите три строителни разрешителни от съда, ДНСК изпраща доклад добургаскатапрокуратура по отношение на още 12 разрешителни, при които строителен контрол е открил аналогични пороци, като при първите три.
От прокуратурата обаче отговарят, че преписката е прекратена поради липса на тежки пороци и не са на лице основания за намесването й. В последствие Апелативна прокуратура връща отново въпроса до Окръжната прокуратура за допълнителна информация и произнасяне по същество. От срещата стана ясно, че сезирането на прокуратурата за разрешителните ще продължи.
Низ от продажби
Продажбата на парцела от 130 дка започва през 2002 г., когато кметът на Царево Петко Арнаудов и общинския съвет дават зелена светлина за продажбата им на частния инвеститор "Витатур инвест" за 14 лева на кв.м. Дружеството обещава да построи инфраструктура и ваканционен комплекс, както и да разкрие 350 работни места. Единайсет години по-късно земята е препродадена на физически и юридически лица с огромна печалба – 30 млн. лева, ваканционен комплекс не съществува, договорката не е изпълнена, като това явно не притеснява общината. 
Съдружници във "Витатур инвест" към момента на сделката са "Европа 5" ООД на Симеон Симеонов и сегашния бургаски кмет от ГЕРБ Димитър Николов (тогава областен председател на СДС), "Ленор" ЕООД на Сава Чоролеев и "Понс холдинг" АД на Милко Милков. До 2006 г. "Витатур" не прави нищо с евтино придобитите имоти, но изведнъж се активизира и започва тяхната препродажба. Тя става на два етапа, пише dnevnik.bg В първия кръг се включват 8 фирми, свързани със собствениците на "Витатур инвест". Във втория етап фирмите са 4 на брой, също така свързани с "Витатур".
Крайният собственик на голяма част от парцела е испанската компания "Ибердрола инмобилиария". По-малък собственик с около 40 декара там е и "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ, която купува терените за по 175 евро на кв.м. През миналото лято акционерното дружество със специална инвестиционна цел, в което основни акционери са Сава Чоролеев и свързани с него компании, огради имота си, за да ограничи къмпингуването на въпросното място. Огражденията са поставени по предписание на полицията, която получавала множество сигнали от недоволните собственици заради паркиращите върху имота им каравани, обясни тогава Чоролеев.
Той отрече, че огражденията се правят заради предстоящо строителство. "На този етап няма да строим, въпреки че имаме подробен устройствен план за имота. В тази икономическа ситуация не е удачно, а в някакъв следващ етап може да строим ваканционни къщички, като всичко ще е съобразено с действащото законодателство", каза Чоролеев. Той обясни, че имотът е закупен от частно лице преди 5-6 години, когато не е бил изпълнителен директор на акционерното дружество.
Междувременно през 2003 г. е заличена защитената зона на Корал опазваща блатното кокиче. Според Екатерина Захариева обаче дори тя да не бъде възстановена, дюните дават по-високо ниво на защита. Въпреки че до момента не се опазват много успешно.