Кметът на Добрич свиква консултации за съставите на СИК

Консултациите ще се проведат на 29 август

Кметът Детелина Николова свиква консултации за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на територията на общината. В тях участват партиите и коалициите, които са участвали в изборите за народни представители на 12 май 2013 г. и имат парламентарна група в Народното събрание към датата на насрочване на изборите за народни представители 5 август 2014 г. Това са ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, „Атака", както и коалицията на „България без цензура и „Реформаторски блок", които не са парламентарно представени, но с техните листи имат избрани евродепутати. Консултациите ще се проведат на 29 август от 11.00 ч. в сградата на Община град Добрич. При провеждане на консултациите представителите на партиите и коалициите от партии представят:
а) писмено предложение за състав на СИК, което съдържа:
- имената и ЕГН на предложените лица;
- длъжността в комисията, за която се предлагат;
- образование, специалност;
- партия или коалиция, която ги предлага;
- телефон за връзка с предложеното за член на СИК лице.
б) заверено от партията копие от удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от 5 август 2014 г.; или копие от решението за образуване на коалицията. С тях се удостоверяват пълномощията на лицето/лицата, представляващи партията или коалицията;
в) когато в консултациите участват упълномощени лица, се представя и пълномощно, подписано от представляващия партията/коалицията или заверено копие от такова пълномощно;
г) списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК, когато правомощията на член на СИК се прекратят предсрочно в случаите по чл. 51, ал. 2 от ИК или когато член на СИК не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на РИК.
Със заповед на кмета, на територията на община град Добрич са образувани 126 избирателни секции. По данни на ГД ГРАО към 15.08.2014 г. четири от тях са с до 500 избиратели, а всички останали - с над 500 избиратели. При наличие на не по-малко от 10 избиратели ще се образуват още 3 секции (№№ 127, 128, 129) с до 500 избиратели, а при постъпили (до 14.09.2014 г.) не по-малко от 10 заявления за гласуване с подвижна избирателна урна, ще бъде сформирана и подвижна/и СИК.