Промени в закона ще подобрят безопасността на асансьорите

Липсата на нужната техника е основната причина за инцидентите

Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са основните причини, довели до трагичния инцидент, съобщи Министерството на регионалното развитие.  Това показва резултатите от проверката на подемните съоръжения в страната. Те бяха представени на среща между министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. В разговора участва и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова.

Срещата бе разпоредена от вицепремиера Екатерина Захариева след инцидента от 19 август в София, при който загина една жена, а друга беше тежко ранена. Замесените в случая лица носят и отговорност по Наказателния кодекс. Очаква се в близките дни ДАМТН да изпрати подробен доклад по този случай до прокуратурата.

По време на срещата се стигна до консенсус по отношение на необходимостта от спешни промени в нормативните изисквания, които да гарантират безопасността на асансьорите в страната.

Липсата на базово оборудване и инструменти, с които трябва да разполагат поддържащите фирми също бе посочена като причина за недоброто качество на тяхната работа.

Вицепремиерът Екатерина Захариева пое ангажимент  да съдейства за ускорено приемане на нови наредби към закона за техническите изисквания към продуктите, които се очаква да нормализират работата в сектора. „Не бива да убиваме конкуренцията, но не бива и да рискуваме живота и здравето на хората,  като допускаме асансьорите да се обслужват от фирми без достатъчно хора и техника“, категорична бе г-жа Захариева. Тя разкритикува и липсата на  регистър  на асансьорите в страната, което е пречка за качествен контрол.

Цанков обясни, че агенцията има защитен проект по ОПАК за 800 хил. лв. и до седмица ще стартира обществена поръчка за изготвянето на такъв регистър. В него фирмите ще описват кога, къде и какви дейности предстои да извършват, за да може след това по системата „анализ на риска“ агенцията за метрология и технически надзор да контролира по-ефективно дейността им.

По време на разговора бе коментирана и възможността при установяване на нередност от поддържащата фирма и подаден сигнал за това до агенцията, съответният асансьор да се спре временно от употреба до извършването на ремонт. Причината е, че в момента масово се допускат компромиси в тази посока.