Малки артисти от 6 държави превзеха Царево

До 30-ти август морският град става звездна сцена

Малки артисти от шест държави превзеха Царево. Стотици деца участват тази година в Международния младежки фестивал „Жреци на музите”, който бе тържествено открит снощи. Представленията ще продължи до 30 август.

В края на август морският град се превърна в бляскава сцена, на която ще се изявят малчугани от България, Полша, Русия, Украйна, Холандия и Латвия. Фестивалът е организиран от сдружение „Темп арт” и Община Царево. Фестивалът „Жреци на музите“, известен още и като „Малката Аполония”, е чакано събитие от всички традиционни участници, както и от публиката по Южното ни Черноморие, която бурно аплодира младите таланти.
Фестивалът е младежки арт форум, на който си дават среща любители и почитатели на всички видове изкуства – певци, музиканти, танцьори, актьори, художници, самодейни читалищни и училищни състави, както и професионалисти. Фестивалната програма е изпълнена с много концерти, театрални спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги. Организаторите напомнят, че фестивалът няма конкурсен характер, а вече осма година следва една романтична цел – да събере под небето на Царево млади творци от цял свят, които да представят културните традиции на своите държави, но най-вече – да бъдат заедно, млади и усмихнати, носещи заряда за истинското Изкуство, необременено от състезателни амбиции за награди.
Тази година в Царево ще се изявят над 350 деца и младежи , преминали предварителна селекция, ученици от средните и висшите училища по изкуствата, както и участници от над 20 творчески школи, студии и формации от страната и чужбина. Фестивалът отново е пътуващ и участниците имат уникалната възможност всяка вечер да се изявяват на открити сцени в шест красиви черноморски кътчета – Царево, Лозенец, Ваканционно селище „Лозенец”, Китен, Ахтопол и Синеморец.
Част от летните изненнади на фестивала е традиционният, пети поред рок маратон на 23 август в Царево, който ще зарадва любителите на по-твърдия саунд. На сцената в морското градче ще свирят бг бандите Soulsburn, Electric Dragon и Crashbrake, а на 25 август отново Царево е домакин на джаз вечер с участието на певицата Невен Петрова, която ще ни поведе заедно с музикантите Сашо Куманов, Емил Пехливанов и Христо Минчев в поредното джаз изкушение, за да посветят публиката в магията на джазовия дамски блус и боса-новата.
За първи път, на тазгодишното издание на фестивала ще има отделен театрален афиш – под открито небе, във Ваканционно селище „Лозенец” млади актьори ще пресътворят магията на любими пиеси – от „Пепеляшка” на Шарл Перо до екзистенциалните драми на Ибсен.
Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев и с медийното партньорство на БНР , сайта „Добрините нюз”, продуцентска къща „Ени филм”, както и с подкрепа от страна на Българската асоциация на аматьорските театри.