Ледената кофа-история, снимки и видео

Някои се поляха с ледена вода, Чарли Шийн - с долари, Кристалина Георгиева направо дари 5000 лв.

Интернет пространството от няколко дни е залято с клипове на хора, които се заливат с кофи със студена вода. Предизвикателство се нарича ALS ice bucket challenge, а в България стана популярно като "Ледената кофа".
То има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви. 30 000 са болните от амиотрофичната латерална склероза в САЩ, където всяка година се регистрират 5600 нови случая. Болестта на Шарко разрушава прогресивно нервните клетки, контролиращи двигателните мускули, предизвиквайки слабост и прогресивна парализа.

Всичко започва от САЩ и по-конкретно Бостън след появата в интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс. Само за няколко дни предизвикателството обиколи цял свят, а в него се включиха от световни величия до най-обикновени хора, като някои го направиха и по много оригинален начин. В предизвикателството се включиха Стивън Спилбърг, Марк Зукърбърг, Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Тейлър Суифт, Джеймс Франко, Бен Афлек, Опра Уинфри и др. Направи го Джордж Буш, който бе залят с кофа студена вода от съпругата си, а той предизвика Бил Клинтън. Още стотици знаменитости се подложоиха на разхладителната процедура и номинираха кои да бъдат следващите. В света на спорта Дейвид Бекъм бе един от първите. Последваха го Кристиано Роналдо, Неймар и Лионел Меси. Стотици спортисти от цял свят вече изляха кофи над главите си, като имаше цели отбори, които дружно го направиха. Част от световния елит бе и Стилиян Петров, който номинира Мартин Петров. Григор Димитров бе полят със студена вода и номинира приятелката си Мария Шарапова. Новак Джокович предизвика Мистър Бийн, Роналдо поиска да види поляти с вода Дженифър Лопез и Бионсе, Ана Иванович номинира Бастиян Швайнщайгер.
Правилата на ALS ice bucket challenge
Всеки, който получи предизвикателство има 24 часа да се включи в кампанията, да се заснеме и качи видеото в Интернет. Освен това трябва да дари и 10 долара за Асоциацията за борба с АЛС. Тези, които откажат предизвикателството, трябва да направят дарение от 100 долара (както вече стори президентът Обама, предизвикан от дузина спортисти, актьори и музиканти).
Има ли резултат?
От Асоциацията за борба с АЛС в САЩ отчитат огромен скок на приходите – от малко под 2 милиона долара средно за година до вече над 15 милиона за тази.
Според някои обаче заливането с вода отменя ангажимента да се прави дарение, което от своя страна стана повод за критика относно реалната полза на кампанията. Единици са тези, които се включиха в кампанията, показаха се и напомниха, че идеята е да се окаже помощ на болни хора. Направи го откаченият ексцентрик Чарли Шийн. Той просто се заля с 10 000 долара в брой, като обясни, че парите са по-необходими на болните от водата. Ексзвездата от сериала "Двама мъже и половина" изсипа дъжд от пари, казвайки: "О, чакайте, това не е лед. Това са 10 хиляди долара в брой, които аз ще даря на фондацията ALS. Ледът ще се стопи, но тези пари действително ще помогнат на хората." Чарли се обърна към своите бивши колеги от ситкома, както и към новата му звезда: "Предизвиквам Джон Крайър, Чък Лори и Ащън Къчър също да направят като мен. Хайде, момчета, това е за една велика кауза!"


Българският еврокомисар Кристалина Георгиева също отказа да се полее с кофа студена вода и лед, но дари 5000 лв. лични средства по сметката на пострадалите в наводнена Мизия. Апропо междувременно в България леко побългариха инициативата, като някои личности се включват в нея, но в помощ на бедстващите в Мизия. Георгиева бе предизвикана именно в тази кауза. Вижте видеото!
Дали за лична слава, дали да припомнят за себе си или наистина с цел да помогнат, но манията "Ледена кофа" се разпространи като вирус. Според "Фейсбук" от 1 юни до 17 август над 28 милиона души са коментирали инициативата, разпространила се почти във всички страни в света, поствани са били 2,4 милиона видеа. По данни на Twitter над 4,2 милиона туита са били посветени на предизвикателството в периода между 29 юли и 18 август. До този ден са събрани 22,9 милиона долара.
На снимките - Марк Зукърбърг, футболистът Марсело, Стилиян Петров, Григор Димитров, Димитър Бербатов, Спенс, Мика Стоичкова, Лейди ГаГа, Анна Иванович.