Граждани подават сигнали за огнища на тигров комар в Бургас

Мисия Бургас

23-08-2014, 10:12

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Пачев: Тигровият комар е изключително опасен

Община и РЗИ правят повторни огледи, третират горещи точки по сигнали

Бургазлии продължават да подават сигнали за съмнителни видове комари, различни от местните. Гражданите информирали в общината за места с продължителна влажност и наличие на застояла вода в близост до рояците. 

Заради множесвото сигнали от община Бургас са започнали допълнително третиране с препарати отделни места в града.

Докато излязат резултатите от изследванията на компетентния орган РЗИ, вече са извършени ларвицидна и имагоцидна обработка със студен аерозол на няколко адреса.
Съвместно с Районната здравна инспекция, администрацията започна повторен оглед на всички горещи точки и по заповед на кмета Димитър Николов веднага на съответните места се предприе необходимото третиране, за да се елиминират новосъздадените биотопи.
Тъй като повечето сигнали са за централна градска част, в графика за опушванията там ще се включат неколкократни масирани обработки с топъл аерозол, както и превантивни обработки на останалите градски зони, съобщиха от общината.
Ларвите на тигровия комар имат спецефични места на развитие. Те не обитават откритите водоеми, разливи и канали със застояла вода, които Дезинфекционна станция обработва срещу ларви и имаго на анофелийни комари, а се развиват в малки басейни, гуми, шахти със застояла дъждовна вода, открити съдове и варели, в които се съхранява вода, чинийки за саксии на цветя. В повечето случаи това са новосъздадени биотопи в частните имоти на гражданите, което прави борбата с тигровия комар изключително трудна.
Действията на Дезинфекционна станция са ограничени, тъй като служителите й не могат да влизат в частните имоти без разрешението на собствениците.