Късната бременност пази от рак и подмладява жената!

Рискът от коварната болест намалява с 32%, ако жената роди след 35 години

За рисковете от закъснялата бременност се знае много. Лекарите непрестанно бият аларма, че след 30-тата година на жената плодовитостта й спада драматично в всяка изминала година. Увеличава се много опасността бременната да развие гестационен диабет или хипертония. С възрастта на майката нарастват главоломно и рисковете от увреждане на плода. Досега обаче никой не споменаваше, че късното раждане си има и много плюсове. Освен радостта от дълго чаканата рожба, бременността след 35 години предпазва от рак. Като бонус идва и подмладяването на организма, доказаха учени.
Жените, които стават майки в по-ранна възраст, е по-малко вероятно да страдат от усложнения, но медиците разкриха какви са ползите от късната бременност.
Нови изследвания показват, че дамите, които стават майки в по-късна възраст, тоест над 35 години, са по-малко застрашени от рак на матката. Защитният ефект на раждането продължава няколко години след това, обясняват специалисти.
Учени от Университета на Южна Калифорния установиха, че рискът от рак започва да намалява след 30-та година. Шансът да развиете болестта е с 13% по-малък след раждане на тази възраст. Рискът от рак при жените, които раждат между 35 и 39 години, е по-малък с 32%. Проучването показа, че раждането в по-зряла възраст е важен защитен фактор, обясниха учените.