Русия арестува японски китоловен кораб

Отношенията между Москва и Токио отново охладняха след наложените санкции над Русия

Японски китоловен кораб и неговият екипаж бяха задържани в Русия в петък, след като корабът навлезе в руски териториални води без разрешение.

712-тонният Шонан - Мару № 2 е задържан в руско пристанище на 15 август след плаване през Охотско море от остров Сахалин, заяви служител от агенцията по риболов на Япония.

Корабът, който не лови китове, но търси следи в океаните за защитените животни, има 19 членен японски екипаж и един руски наблюдател на борда.

Токио призна, че  корабът е променил първоначалната си траектория и е навлязъл в руски води, без да премине през правилните процедури.

"Членовете на екипажа са били доброволно разпитани", казва служителят, добавяйки, че Токио моли за тяхното предсрочно освобождаване по дипломатически канали.

Отношенията между Япония и Русия се затоплиха през последните години, след десетилетия на недоверие заради спорна територия, завзета от съветските войски в заключителните етапи на Втората световна война.

Но отношенията отново се изостриха след като Токио се присъедини към своите западни съюзници в налагането на санкции на Русия в навечерието на анексирането на част от Украйна.

Миналия месец Япония заяви, че прекратява улова на китове в Тихия океан след като Върховният съд на ООН осъди Токио да спре клането  в Антарктика.

Шонан - Мару № 2 бе част от флота на ежегодния лов на китове в Антарктика по време на, който имаше жестоки сблъсъци с природозащитни групи.